vineri, octombrie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Diferenţele dintre copiii născuţi pe cale naturală şi cei născuți prin cezariană

Metoda de a naștere unui copil este o temă îndelung dezbătută de lumea medicală, iar concluzia este una și aceeași – nu există metodă lipsită de riscuri pentru mamă și făt. La fel de cert este și faptul că un copil născut prin cezariană este diferit de unul născut pe cale vaginală.

Nașterea prin cezariană implică secționarea peretelui abdominal şi a uterului pentru scoaterea copilului. Cu alte cuvinte, nici mama, nici copilul nu sunt implicaţi în procesul de naştere. Femeia nu simte nici contracţii, nici nu trebuie să împingă pentru ca bebeluşul să vină pe lume. Iar copilul nu trebuie să parcurgă o călătorie dificilă prin canalul vaginal, ci doar să aştepte ca mâinile doctorului să-l scoată afară, scrie portalul totuldespremame.ro

Copiii născuți prin cezariană arată diferit

Faptul că un nou-născut prin cezariană arată perfect are o justificare medicală. Bebelușul nu prezintă urme de oboseală sau efort, fața sa fiind perfect ovală. La polul opus, nou-născutul pe cale naturală poate prezenta leziuni minore sub forma unor hematoame, tumefacţie şi vase de sânge sparte pe faţă.

Copiii născuţi prin cezariană sunt mai calmi

În general, cei mai mulţi copii, imediat după cezariană, sunt liniştiţi.  Medicii spun că de fapt, imediat după cezariană, nou-născutul nu este pe deplin treaz. Deoarece tranziţia, dintr-odată, de la „lumea de apă“ la „lumea de aer“ nu numai că nu este uşoară pentru un copil, dar poate fi, de asemenea, foarte dureroasă. Este un efort inuman pentru un organism atât de mic. Copilul născut în mod natural împinge capul afară din canalul vaginal şi, în acelaşi timp, împinge afară din plămâni lichidul amniotic şi ia prima răsuflare. În comparaţie, bebeluşul născut prin cezariană are nevoie să i se aspire lichidul amniotic din plămâni într-un mod mecanic de către medici, ceea ce este incomod şi interferează cu respiraţia naturală. La aceasta se adaugă diferenţa de presiune – între lichid şi exterior – ceea ce poate induce dureri în piept. Dar, în ciuda acestor experienţe, copilul, în primele ore ale vieţii sale, este extrem de liniştit.

Foarte interesant și..  O femeie de 101 ani, confundată mereu cu un bebeluș când vrea să zboare cu avionul. De ce face această eroare compania aeriană

Copiii născuți natural sunt mai puternici decât cei născuți prin cezariană

În lumea medicală se pleacă de la premisa că bebeluşul născut în mod natural este mai sănătos deoarece în timpul travaliului se strecoară printr-un canal foarte îngust apoi se chinuie să scape singur de lichidul amniotic din plămâni, aspecte ce au un efect nemaipomenit asupra funcţionării sistemului respirator. Ca urmare, naşterea naturală ar proteja copilul pe viitor de insuficienţă respiratorie.

Copiii născuţi prin cezariană prezintă risc mai mare de obezitate

Explicația stă în faptul că cezariana inhibă eliberarea de hormoni şi enzime care afectează metabolismul normal al copilului, mai târziu în viaţă, iar copilul nu are niciun contact cu bacteriile prezente în canalul vaginal al mamei, ceea ce poate afecta metabolismul.

Citește întregul articol aici – http://www.totuldespremame.ro/sarcina/nasterea/diferentele-dintre-copiii-nascuti-pe-cale-naturala-si-copiii-nascuti-prin-cezariana

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.