miercuri, aprilie 23, 2025

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Discul Phaistos – un mister fascinant al lumii antice

Discul Phaistos, vechi de aproape două mii de ani şi descoperit în urmă cu un secol, a rămas, până astăzi, unul dintre cele mai mai fascinante mistere ale arheologiei, originea, scopul și mesajul său rămânând, în mare parte, necunoscute. De-a lungul timpului, istorici, arheologi, lingvişti, matematicieni au formulat nenumărate ipoteze în legătură cu acest artefact, fără a ajunge însă la un rezultat concludent.

Când şi unde a fost descoperit Discul Phaistos?

Palatul minoic, Insula Creta

Arheologul italian Luigi Pernier, în iulie 1908, în timp ce lucra la dezgroparea vestigiilor primului palat minoic, în Insula Creta, Grecia, a descoperit întâmplător Discul Phaistos, într-un depozit subteran al palatului, într-o excelentă stare de conservare. În apropiere a mai fost găsită şi o tabletă cu un sistem de scriere (peste 300 de semne), despre care se crede că ar fi fost utilizat de civilizaţia minoica, dar şi acesta a rămas nedescifrat până astăzi.

Abia în 1977, Discul Phaistos a fost datat, stabilindu-se că ar fi fost realizat în jurul anului 1700 i.Hr., în epoca bronzului. În prezent, discul se află la Muzeul de Arheologie din Heraklion, capitala Insulei Creta.

Discul Phaistos – particularităţi

Discul Phaistos, Faţa A

Discul Phaistos este făcut din lut ars (care, potrivit unor cercetători, nu pare să fie din regiune), are un diametru de 15 centimetri şi o grosime de aproximativ 2 centimetri, cu marginile bine rotunjite, concav pe o parte şi convex, pe cealaltă.

Este inscripţionat cu 45 de simboluri distincte, aranjate în spirală, care se repetă în cele 241 de semne aranjate în 61 de casete/ cuvinte, pe ambele feţe ale discului. Simbolurile par să fie o formă de scriere hieroglifică necunoscută, diferită de alte sisteme de scriere minoice, cum ar fi Linear A și Linear B.

Foarte interesant și..  A fost filmat momentul în care sufletul unui om îi părăsește corpul

Simbolurile de pe disc nu au fost gravate manual, ci ștanțate, folosind matrițe, ceea ce sugerează o posibilă tehnică…

Articolul complet îl puteti citi AICI

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.