vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

O româncă a creat un metal de patru ori mai rezistent decât titanul. Noul produs va revoluționa tehnica medicala

Este Emilia Moroşan, profesor-asistent la Rice University. Ea a reuşit să producă un aliaj de aur-titaniu, care, în prezent, este cel mai dur metal din lume.

Echipa de cercetători de la Universitatea Rice din Houston, condusă de Emilia Moroşan, a făcut acest produs prin topirea și alăturarea titanului și aurului.

Metalul este compatibil cu ţesuturile vii, fapt confirmat de fizicienii care au lucrat la experiment sub coordonarea româncei.

Potrivit profesorului Emilia Morosan, echipa sa a făcut descoperirea în timp ce se lucra la magneți făcuți din aur și titan. Noile materiale ar fi trebuit să fie transformate în pulbere pentru a li se verifica puritatea, dar beta-Ti3Au a fost prea tare pentru acest lucru.

„Materialul a dovedit că are cea mai mare duritate din toți compușii și toate aliajele de titan și aur”, dar este mult mai dur și decât multe alte aliaje folosite în inginerie, a explicat Emilia Moroşan.

Duritatea, combinată cu biocompatibilitatea ridicată, fac din el un compus de următoarea generație, cu un potențial imens pentru extinderea „vieții” implanturilor dentare și înlocuirilor de articulație.

Titanul este folosit mai ales în implanturi dentare, reconstrucții osoase, în compozițiile pigmenților de culoare stomatologici și chiar și în produse precum pasta de dinți, cosmetice sau loțiuni de plajă. Noul metal poate revoluționa tehnica medicală.

Vezi mai multe pe Kanald.ro

Foarte interesant și..  Cel mai strălucitor și mai ușor metal din lume - microlattice (video)

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.