miercuri, aprilie 17, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Care este explicația cercetătorilor legată de faptul că majoritatea oamenilor sunt dreptaci?

Unul dintre misterele științei, care nu a fost pe deplin elucidat, este motivul pentru care majoritatea oamenilor sunt dreptaci şi care este cauza ce duce la existența unui procent atât de infim al stângaciilor. Deşi doar 10% dintre oameni sunt stângaci, de-a lungul timpului, aceștia au încercat să înțeleagă de ce unele persoane sunt stângace, adică preferă să-şi folosească mâna stângă.

De-a lungul vremii s-au conturat tot felul de speculaţii şi de prejudecăţi cu privire la oamenii stângaci. Un lucru destul de curios este analogia din limba engleză a cuvântului ,,left“ ( en -stânga) cu termenul anglo-saxon ,,lyft“, care înseamnă slab. De aici, au luat naștere diferite împotriviri asupra stângacilor. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă care să ateste că un om dreptaci îl domină pe cel stângaci sau vice-versa.

In trecut, stangacii erau persecutați si considerați malefici sau posedați. Cuvântul „sinistru” deriva de altfel dintr-o expresie care înseamnă „mâna stânga”. Primele teorii științifice, care s-au dovedit a fi gresite, explicau acest fenomen prin stresul la care a fost supusă mama în timpul sarcinii.

Ecografiile de sarcina realizate dupa anii 1980 au demonstrat ca preferință pentru folosirea unei anunite mâini apare înainte de naștere. Chiar din săptămâna a 13-a de sarcina, fetușii pot fi observați cum iși sug degetul – pot alege degetul de la mâna stangă sau de la mana dreapta, detaliu care va indica preferința lor ulterioară.

Cercetătorii au considerat mult timp că anumite diferențe genetice între emisferele cerebrale sunt explicația căutata.

Un studiu recent sugerează insa o alta cauza: diferența apare la nivelul coloanei vertebrale, nu la nivelul creierului, scrie IFL Science.

Cercetătorii de la Universitatea Ruhr Bochum, alături de colegii lor din Africa de Sud si Olanda, au observat ca activitatea genetică din coloana vertebrala este asimetrică în timpul sarcinii si acest lucru determină daca fetusul va fi stângaci sau dreptaci. Din momentul in care fetusul începe sa-si miște membrele, el manifestă o preferință clară pentru mâna stânga sau mâna dreaptă. Acest lucru apare insă cu mult inainte ca mișcările sa fie controlate de creier.

In cadrul studiului, cercetătorii au analizat diferențele de expresie genetică din coloana vertebrala in timpul saptamanii a 12-a de sarcina. Aceste schimbari la nivelul coloanei sunt epigenetice, adica determinate de modul in care genele au fost influențate si modificate de condițiile de mediu.

Creierul stângaciilor este diferit de cel al persoanelor care au mâna dreaptă dominantă. În cazul celor din urmă, partea creierului, care răspunde limbajului, se află în emisfera stângă, în timp ce întregul creier al stângacilor are centrii care răspund de limbaj.

Dacă, din fericire, învățătorii nu mai obligă elevii să scrie doar cu mâna dreaptă, se pare că cei mici se confruntă în continuare cu dificultăți la învățare în cazul în care sunt stângaci sau ambidextri. Mai mult,aceștia sunt mai predispuși la probleme de sănătate mintală în copilărie,care persist în adolescență. Cei care folosesc ambele mâini la scris prezintă riscuri mai mari de a avea ADHD.

Foarte interesant și..  Comoara ascunsă de la Dunăre a fost ignorată de autorități, deși UE ne-ar fi dat bani s-o salvăm

De ce sunt persoanele stangace atat de putine, comparativ cu cele dreptace? Explicația sta tot in influența mediului.

Pentru o mai buna cooperare, natura a favorizat nașterea oamenilor dreptaci. Nu trebuie uitat ca mult timp chiar si persoanele stângace erau obligate de societate sa invețe sa-si foloseasca mana dreapta, in ciuda predispoziției genetice. Astfel, in timp, numărul stângaciilor a scazut si mai mult.

De-a lungul istoriei, stângăcia a fost interpretată în diferite feluri, adesea contradictorii: ca semn al diavolului, ca boală nevrotică sau simţ rebel, dar şi ca semn al creativităţii, al înzestrării cu talent plastic sau muzical. La eschimoşi există credinţa că stângacii pot deveni vrăjitori. În Maroc ei sunt asociaţi puterilor malefice. Incaşii le atribuie puteri magice şi vindecătoare.

Studiile au legat stângăcia de o serie de probleme de sănătate, cum ar fi scleroza multiplă. De asemenea, se pare că dreptacii sunt mai predispuși la a avea probleme gastrointestinale. Un studiu britanic a constatat că dreptacii sunt predispuși la boli autoimune și inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulceroasă. 4 din 5 pacienți cu boli autoimune sunt dreptaci.

Totodată, studiile au demonstrat că stângacii sunt mai buni la orientarea în spațiu, la matematică şi arhitectură, în timp ce dreptacii sunt mai buni oratori.  Adiacent celor spuse, politicienii stângaci au numai de câştigat din dezbaterile televizate, în timp ce dreptacii pierd. Toţi politicienii gesticulează cu mâna dominantă pentru a-şi întări discursul, însă la televizor imaginea este în oglinda, ceea ce înseamnă că un stângaci va părea că gesticulează cu mâna dreaptă, ,,pe limba majorităţii“. Pe de altă parte, un stângaci cu mâna stângă imobilizată sau amputată învaţă mult mai uşor să se folosească de mâna dreaptă, decât un dreptaci aflat în aceeași situație, când folosește mâna stângă. Surse: yoda.ro  iq00l.ro

Lucruri mai putin știute despre creierul omului. Abilități ale creierului care demonstrează că suntem capabili de orice

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.