sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
În ziua Schimbării la Față a Domnului, credincioşii dau de pomană fructe de sezon
Din cuprinsul articolului
Sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului este prăznuită pe data de 6 august și este privită și ca începutul toamnei, această zi fiind socotită zi de hotar pentru vară.
Din această zi vremea începe să se schimbe și să se răcească.
Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos
Această sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendar ortodox are drept semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.
Sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor.
Cu toate acestea, sărbătoarea începe să fie menţionată abia prin a doua jumătate a secolului al V-lea.
Schimbarea la Față mai este numită în popor și Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavonă, “obrejenie” semnificând transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavonă, de la verbul popular „a probazi”, semnificând a ocărî sau a certa.
Dacă denumirea în limba greacă a sărbătorii Schimbării la Față a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar în limba slavonă Preobrajenie, Sfântul Antim Ivireanul o numeste sugestiv Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos.
Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului
Semnificaţia sărbătorii Schimbarea la…
Citeste articolul integral pe doctorulzilei.ro AICI