Din cuprinsul articolului
Pietre la rinichi. Un nou studiu a descoperit cum un fruct pot reduce riscul de pietre la rinichi, o afecțiune dureroasă și extrem de neplăcută. Durerile intense pe care le provoacă sunt adesea comparate chiar și cu durerile de la naștere.
Acestea sunt cristale minuscule formate din săruri. Deși nu există o cauză unică pentru formarea acestor pietre, dieta joacă un rol cheie în prevenirea apariției lor.
Sfaturi pentru sănătatea rinichilor
Bananele sunt bogate în potasiu, vitamina B6 și magneziu – trei nutrienți care au fost legați de un risc redus de a face pietre la rinichi.
Mai exact, o banană medie de 118 grame conține 422 miligrame de potasiu, 0,433 miligrame de vitamina B6 și 31,9 miligrame de magneziu.
Potasiul joacă un rol important, deoarece reduce cantitatea de calciu care este excretată din organism. Atunci când calciul nu este excretat, acesta se poate lega de oxalat, prevenind formarea de pietre în tractul urinar.
De fapt, conform unui studiu din 2022 publicat în Mayo Clinic Proceedings, aportul scăzut de potasiu și calciu poate fi un factor major în reapariția pietrelor la rinichi.
Vitamina B6 a fost, de asemenea, legată – deși sunt necesare mai multe cercetări – cu prevenirea formării pietrelor și a leziunilor renale, potrivit unui studiu publicat în 2023 în Nature Reviews Urology. În cele din urmă, magneziul, care este inclus în banane, ajută la prevenirea cristalizării oxalatului de calciu în urină, reducând riscul formării pietrelor.
La ce să fii atent
Consumul de banane oferă…
Citeste articolul integral pe doctorulzilei.ro AICI