Din cuprinsul articolului
Oamenii de ştiinţă spun că o portocală consumată zilnic ar putea face mai mult decât să stimuleze imunitatea. Ar putea ajuta şi la prevenirea depresiei.
Un nou studiu relevă că citricele susţin în mod unic bacteriile intestinale legate de producţia de serotonină şi dopamină, reducând riscul de depresie cu 20%.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau în mod regulat citrice aveau un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta depresie, probabil datorită efectelor sale asupra bacteriilor intestinale.
Bacteria care influenţează producţia de serotonină
O bacterie, F. prausnitzii, pare să prospere în cazul iubitorilor de citrice, influenţând producţia de serotonină şi dopamină – doi neurotransmiţători-cheie care reglează starea de spirit.
În timp ce antidepresivele tratează depresia după ce aceasta începe, consumul de citrice ar putea fi o modalitate naturală, fără efecte secundare, de a ajuta la prevenirea acesteia, conform News.ro.
O nouă dimensiune „sentimentelor intestinale”
Consumul unei portocale pe zi poate reduce riscul de depresie cu 20%, conform unui studiu condus de dr. Raaj Mehta, medic la spitalul general din Massachusetts şi profesor de medicină la facultatea de medicină Harvardl.
Un potenţial motiv? Citricele par să susţină creşterea Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii), o bacterie intestinală benefică. Această bacterie este legată de producerea de serotonină şi dopamină – doi neurotransmiţători care joacă un rol-cheie în reglarea dispoziţiei. Cercetările s-au bazat pe o lucrare…
Citeste articolul integral pe doctorulzilei.ro AICI