Din cuprinsul articolului
Această plantă care se găseşte din belşug şi în România ajută la combaterea răcelilor și a tusei, putând fi folosită și de persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi ale sistemului digestiv.
Medicul Natalia Balan dezvăluie că este vorba de măceşe, fructele unei plante care face parte din categoria rosiilor, adica din familia Rosaceae. Provenienta maceselor este variata, ele fiind cultivate in diferite regiuni temperate ale lumii, cu o vechime de mii de ani in utilizarea lor traditionala in medicina populara.
Macesele sunt apreciate pentru aportul lor nutritional si beneficiile pentru sanatate, fiind bogate in vitamina C, antioxidanti si fibre. De altfel, măceșele au fost folosite în scopuri medicinale încă din Grecia Antică și Roma, la începutul erei noastre.
Potrivit medicului, măceșele sunt o sursă de vitamina C, care conține de șaizeci de ori mai mult decât citrice, 1250 mg la 100 g, în condiţiile în care necesarul zilnic al unui adult pentru această vitamină este de 60-90 mg (în funcție de sex și vârstă).
Cu toate acestea, trebuie amintit că la fierbere la temperaturi ridicate, fructele pierd o cantitate semnificativă de vitamina C. Prin urmare, pentru a păstra bogăția acestui ingredient, decoctul de măceșe trebuie pregătit corespunzător.
Cum se prepară tinctura de măceșe?
Această băutură medicinală susține sistemul imunitar, are proprietăți antiinflamatorii și întărește organismul. Este util în tratamentul infecțiilor tractului respirator superior, precum și a bolilor gastro-intestinale și a hipertensiunii…
Citeste articolul integral pe doctorulzilei.ro AICI