Din cuprinsul articolului
În fiecare an, pe 12 decembrie, Sfântul Spiridon este prăznuit în calendarul creștin ortodox și cel greco-catolic. Despre Sfântul Spiridon se spune că îşi părăseşte racla pentru a veni în ajutorul celor care îi cer sprijin prin rugăciuni.
De-a lungul timpului, clerici au relatat că moaştele sale dispar uneori din biserica din Corfu. Când revin, acestea sunt calde, acoperite de praf şi cu urme de iarbă şi pământ, semn că ar fi fost „plecate”.
La Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon – Nou” din București a avut loc o procesiune cu moaștele sfântului ocrotitor, miercuri, 11 decembrie, în ajunul sărbătorii sale. Racla cu sfintele moaște a fost așezată spre închinare în spațiul dedicat din curtea bisericii, conform basilica.ro.
Cine a fost Sfântul Spiridon, numit și „Sfântul călător”
Datorită numeroaselor minuni atribuite lui, Sfântul Spiridon a fost numit „Sfântul călător”. Se spune că, ajutând neîncetat oamenii din întreaga lume, îşi toceşte încălţămintea, nişte papuci din mătase, care sunt înlocuiţi periodic.
Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, notează crestinortodox.ro. Spiridon a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, din apropierea oraşului Pafos, el participând şi la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325.
În jurul anului 295, în timpul persecuţiilor duse de împăratul Maximian, Spiridon este arestat şi exilat pentru o perioadă. Sfântul a murit în anul 348, la vârsta de 78…
Citeste articolul integral pe doctorulzilei.ro AICI