sâmbătă, mai 25, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Două noi specii de dinozaur, descoperite pe o insulă din Marea Britanie

Două noi specii de dinozaur, care ar fi populat Insula Wight cu 125 de milioane de ani în urmă, au fost descoperite în Marea Britanie.

Exemplarele celor două specii de reptile carnivore se crede că ar fi măsurat nouă metri în lungime – dimensiuni similiare cu ale unui stegozaur -, iar craniile ar fi fost asemenea crocodililor.

Una dintre specii a fost supranumită ”bîtlan demonic”, oamenii de ştiinţă descriind stilul său de vînătoare ca fiind asemănător celui al versiunii înspăimîntătoare a unei păsări din vremurile moderne.

Potrivit unuia dintre experţi, descoperirea celor două specimene în succesiune rapidă este o ”surpriză enormă”, adăugînd că paleontologii au bănuit de decenii că rămăşiţele unor astfel de dinozauri ar putea fi găsite pe insulă.

Osemintele au fost descoperite pe o plajă din apropierea localităţii Brighstone, pe parcursul a şapte ani, iar acum cercetătorii spun că cele două specii sînt înrudite cu spinosauridele, o familie de dinozauri terapozi prădători înrudită îndeaproape cu gigantul spinosaurus.

În total, peste 50 de oase au fost descoperite în formaţiunea geologică Wessex Formation, creată cu peste 125 de milioane de ani în urmă, în timpul Cretacicului Timpuriu.

”Acest proiect a adus împreună mai multe universităţi, Muzeul Dinozaurilor şi publicul, cărora să le dezvăluie aceşti dinozauri uimitori şi incredibila ecologie diversă a coastei de sud a Angliei de acum 125 de milioane de ani”, a spus Neil J. Gostling, de la Universitatea Southampton, care a supervizat proiectul.

Singurul schelet de spinosaurid descoperit pînă acum pe teritoriul Marii Britanii a aparţinut unui baryonyx, descoperit iniţial în 1983, într- carieră din Surrey.

Cele mai multe dintre descoperirile ulterioare s-au limitat la cîte un dinte izolat sau la oase disparate.

Foarte interesant și..  Un cățel de usturoi mâncat dimineața pe stomacul gol este extrem de benefic pentru sănătate

Analiza oaselor de pe…

Citeste articolul complet aici

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.