vineri, iulie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

E hrană pentru porci, însă mulți nu știu că ajută la memorie și stopează creșterea tumorilor. Știrul o banală buruiană face minuni pentru sănătate

O planta calomniată, subestimata, o buruiana atât de răspândita încât este invizibila. Genul Amaranthus, din care știrul comun (Amaranthus retroflexus) face parte, buruiana noastră cea de toate zilele, cuprinde numeroase specii de știr, toate (sau covârșitoarea lor majoritate) fiind comestibile, constituindu-se într-o sursă avantajoasa de proteine, vitamine, squalen si acizi grași polinesaturati, dar si de pigmenti naturali, iar in grădinile organice ajuta la „aerisirea” solului (având un rol similar cu cel al ramelor),scrie doctor.info.ro.

Este o plantă bogată în vitamine, în special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic și folat, în minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și cupru.

Frunzele conțin cu 25% mai multe proteine și mult mai mult lisină decât orice produs obținut din porumb sau alte cereale și mai multă metionină decât soia, după cum se menționează pe site-ul ierburiuitate.wordpress.com. De asemenea, conține cantități importante de provitamina A (beta-caroten), știrul fiind bogat în acizi grași polinesaturați (PUFA), în special acid linoleic, scrie votp.info.

Prin conținutul de squalen, consumul de știr inhibă dezvoltarea vascularizării tumorilor. De asemenea, s-a demonstrat faptul că această substanță are un rol important în reducerea extinderii metastazelor și în stagnarea dezvoltării tumorilor maligne la sâni, plămâni, prostată și creier.

În prezent, cercetătorii consideră că squalenul este cel mai bun stimulator imunitar. În plus, acesta aflat în uleiul din semințe de știr are proprietăți cicatrizante, ameliorând și tratând afecțiuni dermatologice, precum psoriazis și pitiriazis.

De asemenea, squalenul poate ține sub control alergiile, diabetul, inflamațiile, având și o contribuție importantă la îmbunătățirea memoriei și a funcționării creierului în general.

Tratamentul cu știr este foarte util pentru eliminarea toxinelor ajunse în corpul uman din atmosferă sau ca urmare a terapiilor prin raze, a nitraților și nitriților prezenți în mai toate produsele alimentare.

Uleiul obținut din semințe modulează fluiditatea membranei celulare și o stabilizează, fiind astfel util pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, știindu-se că membrana celulară este afectată de această boală, potrivit site-ului dietamediteraneana.wordpress.com.

Foarte interesant și..  Pregătiți-vă pentru cura cu păpădie. Tratamentul naturist de primăvară care face minuni pentru ficat și vezica biliară

Cercetări recente au arătat ca uleiul de știr este de circa 8-10% ori mai bogat în squalen decât uleiul din ficat de rechin din care se poate extrage doar 1-1,5% squalen.

Tratamentul cu pulbere din spic de știr este foarte eficient în tratarea carențelor de vitamine și minerale, fiind un excelent energizant.

De la știr se pot consuma partea verde, tulpina și semințele. Frunzele tinere, cu un gust asemănător cu cel al nucii, se folosesc la prepararea salatei, tocăniței, se pot adăuga la ciorbe, pot fi preparate la fel ca spanacul. Ele se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe întreg parcursul verii și până toamna târziu.

Semințele pot fi consumate ca atare, prăjite (au un gust delicat) dar se poate obține din ele ulei și făină. Acestea pot îmbogăți alte mâncăruri, dându-le un gust piperat. Făina poate fi consumată simplu, poate fi folosită la prepararea de prăjituri sau pâine (nu conține gluten), precum și în amestec cu alte tipuri de făină pentru diverse preparate.

Știrul este folosit în medicina tradițională ca astringent nutritiv, tonic, pentru a trata diareea sau ca antihemoragic (scaune cu sânge sau polimenoree). Ceaiul se folosește pentru gargară în cazul durerilor de gât sau a aftelor și pentru spălături externe în cazul exemelor, scrie doctorulzilei.ro.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.