marți, ianuarie 14, 2025

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

E tristul adevăr. 16 oameni pe oră. Românii părăsesc țara ca-n vreme de război.

Unul din zece români care au plecat legal în Marea Britanie a pornit o afacere proprie, aşadar plăteşte taxe şi creează locuri de muncă.

România este de peste 15 ani  statul cu a doua cea mai rapidă creştere a numărului de emigranţi. Românii sunt întrecuți doar de sirieni. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Ocupăm  locul 17 în topul 20 mondial al naţiunilor cu cei mai mulţi emigranţi, având 3,4 milioane de oameni plecaţi.

Dintre țările europene, înaintea României, la numărul de cetăţeni plecaţi, sunt Marea Britanie, Polonia şi Germania, dar numerele în sine se pot dovedi înşelătoare, comentează Mediafax, pentru că dacă ne raportăm la populaţie, ponderile schimbă datele. Concret, 4,4 milioane de polonezi au plecat din ţară, dar asta înseamnă 11%, pe când în cazul românilor vorbim de 17% din total. Adică un român din cinci.

Agenția de presă Mediafax face o comparație șocantă: În ultimii 25 de ani, România a pierdut 16 oameni pe oră, adică 3 avioane pline sau mai bine de 7 autocare în fiecare zi.

«Unul din zece români care au plecat legal în Marea Britanie a pornit o afacere proprie, aşadar plăteşte taxe şi creează locuri de muncă şi valoare adăugată. Trăim într-o lume în război, nu din acela cu arme şi soldaţi şi tunuri şi avioane, ci din acelea pentru resurse, pentru banii investitorilor şi, nu în ultimul rând, pentru competenţe. România nu excelează la niciun astfel de capitol, nici la gestionarea resurselor, nici la atragerea investitorilor şi cu atât mai puţin la atragerea sau păstrarea sau crearea de competenţe. Iar despre sprijinirea antreprenorilor, să spunem că există intenţii, dar stăm prost la finalizare.», informează  Mediafax. Față  de România, la Londra (în Regatul Unit) o companie se înființează în zece minute, raportează la fisc o dată pe an, şi doar TVA se raportează trimestrial.

Pentru a contracara efectul golirii țării de competențe, a fost inventată metoda Repatriot, adică folosirea patriotismului ca metodă de presiune psihologică pentru atragerea întreprinzătorilor români din străinătate înapoi acasă.

Metoda funcționează astfel: un grup de oameni de afaceri care s-au afirmat în mediul corupt și birocratizat din România pozează în campioni ai unei piețe economice ideale și îi cheamă pe românii din străinătate pentru a investi acasă.

Recent, sub patronajul președinției României, a avut loc un summit organizat de Repatriot, intitulat „RePatriot Business Summit – Împreună pentru România“, desfăşurat în perioada 5-9 octombrie la Bucureşti şi în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe.

La summit au participat Preşedintele, Premierul, membri ai Guvernului, preşedintele ANAF, şefi din BNR, bancheri, organizaţii patronale din ţară. Ar fi trebuit să fie 100 de antreprenori din Diaspora, în realitate au fost mult mai puțini care se pot numi așa.

Foarte interesant și..  Trenul care circulă pe șine desenate pe asfalt, noua invenție care revoluționează transportul terestru

Liderul „RePatriot“ este Marius Bostan, fost Ministru al Comunicaţiilor şi Pentru Societatea Informaţională în Cabinetul Cioloş, dat afară din guvern pentru afirmațiile sale jignitoare la adresa profesorilor din România.

«Unii profesori își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici, această justificare fiind o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă daca nu îmi place meseria asta», spunea el într-o conferință în care a susținut că gratuitatea educației în România este o reminiscență a comunismului.

Marius Bostan, un prosper om de afaceri de altfel, în general îmbogățit din afaceri cu statul, ține lecții celor cu salarii mici, candidați la emigrație.

La summitul Repatriot era prezent jumătate din Guvernul României, în frunte cu Dacian Cioloș, care și-a trecut „metoda Repatriot” în programul lui politic.

Poate fi explicată emigraţia masivă a românilor numai prin condiţiile economice şi politice generale? În ciuda unei îmbunătăţiri progresive a nivelului de trai, rata emigraţiei continuă să crească cu 7,3% pe an, nota Deutsche Welle, care citează un studiu aplicat cetăţenilor români cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani realizat tocmai de Repatriot. În rezumat, 54,73% dintre tineri vor să emigreze, în timp ce alte 20% se gândesc la plecare, dar într-un „fel imprecis”. Iar dintre cei care au exprimat intenţia plecării, 45,28% sunt foarte hotărâţi.

România ar trebui să se aştepte la un nou val de emigraţie . „Semnificativ este că vor să emigreze nu doar cei cu venituri mici, dar şi cei cu venituri mai mari, angajaţi la multinaţionale, medici din clinici private etc., care invocă lipsa unor perspective de evoluţie profesională. România depăşeşte, ca ritm anual al creşterii migraţiei, ţări cu mult mai instabile şi mai sărace, ceea ce poate însemna că asistăm la ceva care se petrece în străfundurile societăţii. E vorba poate chiar de „o cultură” a plecării, adică de o idee care ne guvernează vieţile, fără să fim pe deplin conştienţi de asta, căci datele cantitative la care se pot raporta sociologii nu explică îndeajuns fenomenul.”, explica Deutsche Welle.

Sursa:ziarulromanesc.net

 

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.