sâmbătă, decembrie 2, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Explicația științifică pentru care oamenii proşti se cred cei mai deștepți

Multe persoane se consideră cu mult mai inteligente şi mai capabile decât sunt cu adevărat. Explicația psihologilor este că aceştia sunt sub influența unui tip de prejudecată cognitivă, numit efectul Dunning-Kruger.

Teoria care stă la baza acestui efect este dezvoltată de David Dunning și Justin Krueger, oameni de știință de la Universitatea Cornell. Ei au descoperit că această schimbare a gândirii are loc atunci când oamenii nu reușesc să-și evalueze corect nivelul de competență (sau incompetența) într-un anumit domeniu de cunoștințe sau domeniu de activitate și se consideră greșit mai competenți decât sunt de fapt.

Adesea această teorie este denumită și „Punctul Stupidității”. „Punctul stupidității” este punctul în care ai suficiente cunoștințe despre un subiect pentru a simți că vorbești despre el, dar nu ai suficientă înțelepciune pentru a colecta toate faptele, sau cel puțin să înveți ceva mai mult despre el.

Ce presupune efectul Dunning-Kruger?

Aberația psihologică, în urma căreia o persoană crede că este mai inteligentă și mai competentă decât este în realitate, a fost identificată pentru prima dată într-un studiu din 1999 intitulat „Nebunii care nu știu acest lucru: modul în care dificultățile în evaluarea propriei incompetențe duc la încrederea în sine. “.

Acest studiu arată că persoanele cu abilități prea mici într-un anumit domeniu de activitate sunt incapabile să se autocritice suficient pentru a înțelege cât de scăzute sunt de fapt abilitățile lor. Astfel, încep să-și supraestimeze cunoștințele și competența.

Mai simplu spus, acesta este momentul în care „oamenii sunt prea proști pentru a înțelege cât de proști sunt”.

Cum și-au testat Dunning și Kruger ipoteza

David Dunning și Justin Krueger și-au dezvoltat teoria realizând studii care le-au solicitat participanților să facă câteva teste pentru umor, logică, cunoașterea termenilor științifici și gramatică. Ei au descoperit că cei care au avut cele mai bune performanțe la aceste teste și-au subestimat abilitățile de mai multe ori.

Foarte interesant și..  „Antibioticul săracului“ leac natural pentru plămâni și infecții ale aparatului respirator

Pe de altă parte, cei care s-au arătat nu atât de geniali au fost convinși că totul este în ordine în această privință. Ei au descoperit că, cu cât cunoștințele și abilitățile cognitive ale cuiva sunt mai rele, cu atât abilitatea acestui participant de a evalua cu exactitate abilitățile sale e mai mare.

Când este periculos efectul Dunning-Krueger

Deși este chiar amuzant să vezi că cineva se comportă public prost, există situații în care efectul Dunning-Krueger poate fi cu adevărat periculos.

De exemplu, medicii au descoperit că persoanele în vârstă refuză să facă exerciții fizice pentru a calma durerea, chiar și atunci când acesta este cel mai eficient mod. Și totul pentru că consideră eronat că disconfortul fizic pe care îl simt după exercițiu este un semn că se simt doar mai rău și este mai bine să nu faci nimic deloc.

Ei bine, dacă este nevoie de un exemplu mai grav, atunci multe mame din India cred că excesul de apă provoacă diaree la sugari. Prin urmare, în caz de boală, nu le dau copiilor să bea. Aceasta este o concepție greșită foarte periculoasă, deoarece în unele cazuri poate duce la deshidratare severă sau chiar la moarte.

Sursa: psihologiadeazi.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.