vineri, februarie 23, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum îmbătrânesc câinii ?

Imagini surprinse de o femeie pasionată deopotrivă de animale şi de arta fotografică

Amanda Jones şi-a dedicat 20 de ani din viaţă pentru a surprinde în imagini tulburătoare cum îmbătrânesc câinii. Un proiect pe care l-a gândit de multă vreme este cel în care a imortalizat câteva rase de câini de la vârstă fragedă, iar apoi după ce au ajuns la maturitate. Chiar dacă imaginile pot să te întristeze puţin, gândindu-te că cel mai bun prieten al tău îmbătrâneşte mult mai repede decât tine, este uimitor să vezi cum unele rase nu se schimbă foarte mult, în timp ce altele îşi arată de timpuriu semnele îmbătrânirii.

Procesul de îmbătrânire este mult mai rapid

Este dificil să observi şi să accepţi, ca om obişnuit cu durata ciclurilor vieţii semenilor tăi, că fiinţa patrupedă de care te-ai legat enorm şi care are harul de a răspunde afectiv atât de inteligibil dragostei tale, îmbătrâneşte mult mai repede. Având un ciclu de viaţă atât de scurt, fenomenele biologice ale îmbătrânirii se manifestă la câine la o vârstă greu de înţeles pentru noi.

La 2 ani, au de fapt 21 de ani

Cercetătorii au ajuns la concluzia că un câine la 1 an corespunde ca vârstă copilului de 14 ani. Pentru al doilea an de viaţă al câinelui ar mai trebui adăugaţi încă şapte ani la om, iar fiecare dintre anii următori ar corespunde cu câte cinci ani de viaţă ai omului. După acest sistem de calcul deci, un câine ajuns la vârsta de 12 ani ar corespunde unui om ajuns în pragul bătrâneţii, la 70 de ani.

Ca şi în cazul oamenilor, şi la câini se pot înregistra longevităţi de excepţie, vârste de 16 şi chiar 18 ani nefiind o raritate (ca să nu vorbim despre recorduri de 25-30 de ani!), în special la rasele de talie mică, ce s-au bucurat de un regim de viaţă echilibrat şi de atenţie deosebită din partea stăpânilor lor.

Foarte interesant și..  Întrebarea care face ravagii la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă

Abigale – la 5 luni (stânga) şi la 8 ani (dreapta)Abigale

Audrey – la 3 ani (stânga) şi la 12 ani (dreapta)Audrey

Briscoe – la 1 an (stânga) şi la 10 ani (dreapta)Briscoe

Cooper – la 3 ani (stânga) şi la 10 ani (dreapta)Cooper

Corbet – la 2 ani (stânga) şi la 11 ani (dreapta)cum-imbatranesc-cainii (1)

Fred – la 2 ani (stânga) şi la 10 ani (dreapta)Fred

Maddy – la 5 ani (stânga) şi 10 ani (dreapta)Maddy

Poppy – la 1 an (stânga) şi 7 ani (dreapta)Poppy

Rufus – la 6 luni (stânga) şi 13 ani (dreapta)Rufus

Lily – 8 luni și 15 aniLily

Maddie și Ellie – la 7 și 6 ani și la 14 și 13 ani

Sursa: eva.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.