sâmbătă, aprilie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Este cea mai mare insulă nelocuibilă de pe Pământ cu un mediu asemănător planetei Marte. Aici cercetătorii NASA se pregătesc pentru călătoria pe Planeta Roșie

Insula Devon se află în Golful Baffin și aparține Arhipelagului Arctic Canadian. Este cea mai mare insulă nelocuită de pe Pământ (55.000 km2 ).

Are solul înghețat pe tot parcursul anului, iar stratul de gheață atinge 500 – 700 de metri grosime. În doar 45-50 de zile, în timpul verii, zăpada se topește în zonele sudice, unde temperaturile ajung  8° C, temperatura medie anuală pe insulă fiind de -16 ° C .

Pentru oamenii de știință zona este un loc interesant. Condițiile de mediu se aseamănă parțial cu cele de pe Marte. Din anul 2001, un grup de oameni lucrează aici la un proiect internațional de cercetare numit Mars Proiectul Haughton ( HMP ), studiind modul în care exploratorii s-ar putea adapta vieții de pe PLANETA ROȘIE.

„Terenul arid, temperaturile sub pragul înghețului și izolarea oferă un bun mod de a testa capacitățile oamenilor de a se adapta unei vieți în afara Pământului. Alți factori, precum ciclul de zi și noapte arctică și accesul restricționat, dar și incapacitatea sistemelor de comunicații de a ajunge în zonă, pot fi adevărate provocări pentru viitori astronauți”, se menționează pe site-ul oficial al NASA.

Insula Devon este alcătuită din gnaisuri precambriene în partea estică și din roci sedimentare și șisturi argiloase siluriene în partea vestică.

Pe insulă se află mai multe lanțuri muntoase care fac parte din Cordiliera Arctică.

Foarte interesant și..  Cea mai puternică rachetă construită vreodată pe TERRA se pregătește să ducă oameni pe Lună în 2024

Tot aici se află și craterul Haughton, care s-a format acum 23 milioane de ani prin impactul unui meteorit cu diametrul de aproape 2 km.

Citeste mai multe pe secretulcunoasterii.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.