luni, mai 20, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Este viteza sunetului pe Marte la fel ca pe Pământ?

Viteza luminii în vid este aceeași oriunde ai măsura-o în Univers, conform teoriei speciale a relativității a lui Einstein. Indiferent dacă te afli pe Pământ, pe Marte sau pe o exoplanetă, dacă măsori viteza luminii, vei constata că se deplasează cu o viteză constantă de 299.792.458 de metri pe secundă, limita absolută de viteză a Universului. Dar care este viteza sunetului pe Marte?

Dar sunetul nu este la fel ca lumina. Sunetul nu poate călători prin vid deoarece este o vibrație care se propagă drept undă acustică printr-un mediu, fie el lichid, solid sau gaz.

Sunetul se deplasează cu viteze diferite prin diferite medii, călătorind mai repede prin densități mai mari. Pe Pământ, sunetul se deplasează cu 1.500 de metri pe secundă în apă, iar în aer cu aproximativ 340 de metri pe secundă. În solide, sunetul se deplasează mult mai rapid, însă viteza depinde de solid.

Care este viteza sunetului pe Marte?

Oamenii de știință care au încercat să calculeze viteza maximă la care ar putea călători sunetul au constatat că aceasta scade odată cu masa atomului, indicând că sunetul ar fi cel mai rapid dacă s-ar propaga printr-un hidrogen solid. Cu toate că hidrogenul solid apare doar la presiuni uimitoare, precum cele găsite în interiorul giganților gazoși precum Jupiter, cercetătorii au calculat că sunetul ar călători cu 36 de kilometri pe secundă prin el, probabil cea mai mare viteză posibilă pentru călătoria sunetului, subliniază IFL Science.

Așadar, care este viteza sunetului pe Marte? Atmosfera Pământului este de aproximativ 100 de ori mai densă decât a Planetei Roșii. Prin urmare, v-ați putea aștepta ca sunetul să se deplaseze mai încet acolo decât aici dacă atmosfera este destul de densă pentru a purta sunetul pe distanțe semnificative.

Foarte interesant și..  Ce este „fabrica viitorului”, pe cine ajută

Există înregistrări ale sunetului pe Marte, inclusiv cu un vârtej de praf marțian, datorită „armatei” de roboți trimiși acolo. Știm astfel experimental că sunetul călătorește pe Planeta Roșie.

De fapt, Marte este una dintre cele două planete unde s-a măsurat efectiv viteza sunetului. Într-un experiment din 2022, roverul Perseverance al NASA a trimis laser către stânci și a așteptat ca șocul rezultat să fie auzit de…….. Continuarea in linkul de mai jos

Source link

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.