miercuri, noiembrie 29, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

O teorie controversată, susține ca Eva nu ar fi fost prima femeie de pe Pământ, ci o anume Lilith, menționată chiar și de Biserica Ortodoxă Română

Apare o singură dată în Biblia aşa cum o ştim cu toţii – într-un capitol scris de Isaia şi acolo e prezentată succint drept un demon. Numele ei figurează şi în Manuscrisele de la Marea Moartă, tot ca o creatură a răului, dar şi inscripţionat pe vase de incantaţie în bătrânul şi magicul Babilon. Lilith e menţionată şi în Epopeea lui Ghilgameş.

În „Enciclopedia Iudaică. A doua ediţie“ ea e prezentată şi drept un demon care stoarce de viaţă bărbaţii, intră în visele lor, provoacă orgii şi rămâne însărcinată cu ei. O altă legendă o prezintă drept o vrăjitoare care pune în pericol gravidele, fură bebeluşii ca să le bea sângele.

O poveste din folclorul evreiesc, la care fac referire chiar si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, spune ca Eva nu ar fi fost prima femeie. Se spune ca prima femeie ar fi fost “Lilith”, fiind creata din țărâna. Aceasta a refuzat sa i se supuna lui Adam, dorind sa aiba drepturi egale cu ale barbatului. “Lilith” ar fi părasit Gradina Edenului, retragandu-se la Marea Rosie, unde ar fi devenit sotia diavolului si ar fi nascut 100 de demoni- spune povestea din folclorul evreiesc. Si arhimandritul Irineu Ion Dogaru face o scurta referire la povestea lui “Lilith”. “

Se poate spune ca Eva s-ar fi putut multumi cu o viata linistita si fara peripetii, fara istorie, ar fi putut trai fara sa cunoască grijile zilnice, ar fi putut trai bucurandu-se de roadele pamantului si de visele sale. Numai ca a preferat sa fie curioasa, ambitioasa, indrazneata, trasaturi caracteristice ale marilor inventatori, ale cuceritorilor si ale  conducatorilor. Astfel, prin ea au intrat in lume munca fara de care nu exista placere, pudoarea fara de care nu există iubire, iubirea fara de care nu există viata.

Kabbalistii vorbesc despre Lilith, o alta femeie – fiica demonului – care i-ar fi fost data lui Adam inaintea Evei si care ar fi mama lui Cain. Aceasta a vrut cu orice pret sa devina egala lui Adam si a preferat sa-l paraseasca decat sa i se supuna. Eva a obtinut, fara sa vrea lucrul acesta, singura egalitate a barbatului cu femeia si anume: suferinta. Am putea spune, in termeni contemporani ca Eva este prima feminista din istorie”, scrie arhimandritul intr-un articol publicat, in 2011, in Revista “Mitropolia Olteniei” a Arhiepiscopiei Craiovei, Arhiepiscopiei Ramnicului, Episcopiei Severninului si Strehaiei, Episcopiei Slatinei si a Facultatii de Teologie Craiova.

Referiri cu privire la această “Lilith” apar si in alte carti. De exemplu:  “Primul om creat, citim in Vechiul Testament, a fost barbatul Adam, dupa care a aparut femeia Eva. Alte izvoare consemneaza ca prima femeie n-a fost Eva, ci Lilith. Numele Lilith, insa, este asiro-babilonian si reprezinta un demon din mitologia mesopotamiana. Lilith ar fi fost prima sotie a lui Adam si ar fi nascut demoni, nu oameni”, scrie Dan Tarchila in cartea “Nedumeririle unui crestin”.

Foarte interesant și..  De ce poartă femeile baticuri în biserică, iar bărbații trebuie să stea cu capul descoperit? Explicita acestor rânduieli din Biserica Ortodoxă

Si Dieter Breuers vorbeste, in cartea “O istorie putin altfel a vrajitoarelor si a prigonirii lor”, despre povesti si mituri, facand referire si la “Lilith”: “Talmudul povesteste ca Eva nu a fost nicidecum prima femeie, ci o anume Lilith, si aceea nu a fost creata din coasta lui Adam, ci era o femeie mandra, cu constiinta de sine, care nu avea de gand sa se supuna sotului sau. Se presupune ca Lilith a fost mama lui Cain si atunci cand s-a saturat de vesnicele certuri cu sotul ei, a murmurat intr-o zi o formula magica si si-a luat pur si simplu zborul. In zadar a trimis Dumnezeu trei ingeri pe urmele ei. Lilith isi facuse de lucru la Marea Rosie cu un demon, cu care avea deja multi copii. (…) Se pare ca ea a fost si acel sarpe care i-a ispitit pe Adam si Eva in Paradis”.

Potrivit mitologiei, “Lilith” ar fi fost si sarpele care i-a ispitit pe Adam si Eva, ipostaza infatisata in numeroase opere de arta. Unele site-uri din străinătate sustin ca numele “Lilith” s-ar regasi in Biblia tradusa in limba engleza, in prorocia lui Isaia despre Edom: “ (…) lilith will settle there and find for herself a place of rest” – “Fiarele din pustiu se vor intalni acolo cu câinii salbatici si țapii părosi se vor chema unii pe altii. Acolo isi va avea locuinta naluca noptii si isi va gasi un loc de odihna” (Isaia 34:14)

Potrivit unui documentar difuzat mai demult, ”Misterele Bibliei”, rabinii ar fi descoperit în evul Mediu, în timp ce studiau Biblia, că o altă femeie ar fi fost, de fapt, menţionată, înainte ca Eva să fie creată din coasta lui Adam. Aceştia ar fi găsit că prima soţie a lui Adam ar fi fost un demon feminin al nopţii, de o frumuseţe seducătoare, pe nume Lilith. Specialiştii consultaţi de realizatorii documentarului – a cărui temă este sexualitate în cea mai sfântă carte creştină, Biblia – spun că Lilith ar fi fost întruparea sexualităţii feminine, prima feministă şi prima femeie ce „divorţează“.

Surse: teoriisecrete.ro; adevarul.ro

Articole asemănătoare

8 COMENTARII

  1. Nu este deloc teorie cabalista, Lilith a fost creat de Dumnezeu ,ca prima femeie a lui Adam, care nu se supune nici la Dumnezeu, era foarte frumoasa, dar foarte dominatoare, cand a sarit din Eden din cauza nesupuneri a cazut in Mare Roie, cand a iesit din mare sa intalnit cu dracul si a facut 100 de copii, dar pe toate a omarat, De acea se spune, ca Lilith si azi traieste in fiecare femeie care domina barbatul si omoara copilul. Este scrisa in Mitologia greaca. Dupa ce a fazut Dumnezeu, ca nu mai are ce face, a crea pe Eva. Eva a iesit o feleme mai linistita, dar pentru, ca este femeie a atins fructul oprit si a servit si pe Adam, asa au fost trimis pe pamnat, pentru neascultare. Pedepsa era, ca femeia va naste copii, barbatul va sustine familia prin munca!

  2. Conform Bibliei, Dmnezeu a facut omul, dupa chipul si asemanarea sa. Inainte de a pacatui, omul umbla gol prin gradina raiului, intrebare: si Dumnezeu umbla gol?

  3. Doamne ce prostii, de unde naiba sunt aceste gândiri???? cine s a drogat în halul asta de face asemenea afirmații?? Biblia spune clar ca Adam a fost primul.om.creat de Dumnezeu după chipul și asemănarea Lui. Apoi a trimis un somn adânc asupra lui Adam.,a luat o coasta a lui Adam și a creat-o pe femeie… Au avut 2 fii pe Cain și Abel.. și apoi au mai avut alti fii și fiice.. asta e singurul.adevar care îl descrie Biblia.. Apostolul Pavel ne spune clar ca dacă cineva vine cu o alta evanghelie decât cea pe care ne a propovaduit-o, sa fie anatema. acești deștepți ai lumii înaintea lui Dumnezeu sunt niște nebunii. Biblia e ascunsa de cei înțelepți și descoperita celor mai neînsemnate oameni ca să i facă de rușine pe cei înțelepți. de acea oricine interpretează în fel.si fel.biblia după cum i se pare corect.. Dar adevărată cale din Biblie Dumnezeu o descoperă celor care sunt aleși de El. Tot Dumnezeu fericite pe cei care sunt aleși și ii binecuvântează..

  4. Tot Biblia scrie că umblau goi prin grădină Edenului Cînd au fost ispitiți de diavol sub chip de şarpe. Se plimbau sub vîndut răcoros al amiezii Cînd Domnul î a chemat întrebând unde sînt? AICI SÎNTEM DOAMNE DAR SÎNTEM GOI!
    CINE V A SPUS CĂ SÎNTEȚI GOI?
    AŞA CĂ ÎNTRADEVĂR ERAU GOI PRIN GRĂDINĂ EDENULUI.Ý

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.