O cauză a pubertăţii precoce care pare să fie pe buzele tuturor sunt hormonii de creştere din carnea de pasăre. Totuşi, în Uniunea Europeană este interzisă folosirea lor. Cert este că în spitalele de endocrinologie, medicii se confruntă din ce în ce mai des cu cazuri de băieţi cărora încep să le crească sânii şi cu fetiţe care devin femei la vârsta la care ar putea să se joace cu păpuşile.
Fenomenul „mutaţiilor” a fost observat imediat după Revoluţie, o dată cu intrarea în ţară a puilor gigant „de la americani”, care au stricat echilibrul hormonal al copiilor, scrie Doctorul zilei.
Chisturi ovariene
O femeie din America a ajuns la spital cu un chist ovarian pe care a trebuit să-l extirpeze. La câteva luni după operaţie, problema a recidivat. Speriată, a alergat la ginecolog pentru o consultaţie.
Medicul a întrebat-o dacă este consumatoare de aripi de pui. Ea a confirmat, uimită fiind de faptul că medicul îi ştie obiceiurile alimentare. Adevărul este că în această lume modernă, puii sunt injectaţi cu hormoni steroizi care le accelereaza creşterea astfel încât nevoile societăţii să fie îndeplinite.
Puii sunt sunt injectaţi cu steroizi în regiunea gâtului sau a aripilor, astfel că în aceste locuri se află cea mai mare concentraţie de steroizi. Aceşti steroizi au efecte îngrozitoare asupra organismului uman deoarece acelerează creşterea (inclusiv creşterea tumorilor). Ei sunt mult mai periculoşi în prezenta hormonilor feminini deoarece duc la formarea de tumori chistice ovariene sau fibroame uterine şi nu numai.
Un alt caz este al unui băiețel de 9 ani căruia au început să-i crească sânii. Speriaţi, părinţii l-au dus la un medic endocrinolog din oraşul lor. „Ne-a întrebat ce mănâncă şi i-am spus că de bază la el e pieptul de pui. Doctorul crede că de la acest aliment poate fi reacţia anormală şi ne-a recomandat să nu îi mai dăm piept, ci pulpe sau aripi, care ar fi mai puţin periculoase”, povesteşte mama lui.
La câteva luni după ce a renunţat la pieptul de pui, băiatul nu mai are problema care i-a speriat pe părinţi.
Invazia hormonilor feminini asupra testosteronului
Când apare la băieţii sub 10-12 ani, este o problemă. „Vin micuţi probleme care constau în inflamarea glandelor mamare şi chiar secreţia unui lichid. Dacă acum cinci ani exista un caz la câteva luni, acum există şi 5-6 pe lună”, trage un semnal de alarmă endocrinologul pediatru Luiza Vitan.
Glandele mamare încep să crească necontrolat când în corpul băieţilor se acumulează mai mult estrogen (hormonul sexual feminin) decât testosteron (hormonul sexual masculin).
„Sexualizarea, fizică şi comportamentală, se termină în viaţa intrauterină. După naştere, o lungă perioadă de timp nu se mai întâmplă nimic. Începând cu pubertatea – 10 ani, în cazul fetelor şi 12-13 ani, în cazul băieţilor – organismul începe să fie agresat de hormoni”, explică prof. dr. Constantin Dumitrache, endocrinolog la Institutul Parhon din Bucureşti. Aceasta este perioada în care au loc toate transformările specifice sexelor, ce vizează şi glandele mamare.
„Şi băieţii, şi fetele au muguri mamari. La pubertate, la fete încep să evolueze, pe când la bărbaţi rămân acolo. Dacă se inversează raportul testosteron-estrogen, apar tulburări, mai ales la băieţi şi bărbaţi tineri”, precizează medicul.
Profesorul Constantin Dumitrache, care a cercetat fenomenul, spune că „răul” se trage de la puii americani.
Carnea de pui, efect de push-up
Există două situaţii când estrogenul se acumulează în exces: fie în cazul anumitor boli (tumori etc.), fie prin consumul alimentelor bogate în substanţe asemănătoare estrogenilor sau substanţe care stimulează secreţia acestora.
Principala sursă de hormoni feminini este carnea de la animale din crescătorii, tratate cu stimulente şi antibiotice, urmată de laptele de vacă natural.
„După `89, a fost o invazie de copane mari de pui, pe care le-am dat în special copiilor. După câteva luni, unul dintre doctorii noştri constata că numărul ginecomastiilor la băieţi crescuse fulminant”, spune prof. Dumitrache.
Indiferent de modul de preparare, puiul cumpărat tot dăunează. „Nu sunt studii foarte clare, dar dacă veţi întreba părinţii cu ce îşi hrănesc copii, veţi observa că există o legătură foarte clară între consumul de carne de pui şi creşterea glandelor mamare”, adaugă medicul Luiza Vitan.
Sânii revin la normal în câteva săptămâni sau chiar luni de la scoaterea puiului din alimentaţie.
Sursa: Doctorul zilei