Connect with us

Stiinta si mister

Există Dumnezeu, exista extraterestri? Răspunsul fizicianului roman Cristian Presură – VIDEO

Published

on

Cristian Presură este doctor în fizică și cercetător la Philips Research Eindhoven și autorul cărții Fizica povestită, dar observi imediat la el acea combinație de spirit ludic și dezinvoltura care îți va asigura o discuție savuroasă. Am plecat dialogul de la cercetarea românească unde punctează cateva deficiențe majore și oferă soluții, dar nu vede totul în negru, și am ajuns la ce simte și cum trăiește omul Presură, cum îl vede el pe Dumnezeu și nevoia de religiozitate, experiențe mistice și extraterestri. Și, deși poate suna banal, Cristian Presură crede în România cu tărie: ”Mie îmi place să trăiesc în țara asta, eu iubesc țara asta și mă gândesc foarte serios să mă întorc definitv.”

”Fizica o faci dacă ești preocupat de ce e lumea asta din jurul tău… Fizicianul să spună sincer că nu știe. Lumea asta e ca o ceapa, dai pe rând la o parte straturi ale cepei, care e realitatea, și niciodată nu știi dacă ajungi la esență care e foarte departe. Noi, în Fizică, am dat până acum doar 6-7 straturi ale cepei și ele or fi o mie până acolo și stai și te uiți în adâncimea aia și te gândești Doamne, cât de departe sunt eu de adevărul ăla fundamental”, spune Cristian Presură,pentru hotnews.ro

Fizicianul Presură nu se ferește să vorbească despre Dumnezeu, ba chiar susține că a avut experiențe personale religioase de exisență a divinității fiind convins că Dumnezeu există și că nu există nimic mai frumos pe lumea asta decât să crezi în Dumnezeu. Dar apoi intervine gândirea critică și credința se prabușește.

”În esență, Fizica te învață ce este lumea, dar numai prin lucrurile pe care le vedem direct în jurul nostru, dar dacă in spatele acestei creații există un Dumnezeu-poate că există-dar atâta timp cât acest Dumnezeu nu se manifestă prin niște măsurători fizice, cum a făcut apostolul Toma, atunci, pentru fizician EL nu există. (…) Lumea îsi imaginează însă că toți fizicienii sunt atei. E foarte ușor să-ți imaginezi un fizician ateu, numai că adevărule e că fizicianul e un om, fizicianul suferă, fizicianul are familie, are probleme medicale. Fizicianul, ca om, este pus în fața acestor probleme. Eu am o experiență personală în descoperirea religiei și am avut experiențele mele personale religioase, am fost la biserică și, uite, îți spun acum, am citit la Biserică apostolii în fiecare săptămână, și am avut aceste experiențe religioase de existență a divinității. Și, pot să-ți spun, am avut zile în care am simțit că am plutit pe pământ. De ce? Pentru că în zilele respective eram convis că Dumnezeu există. Și am zis, Doamne, dacă tu ești, ăsta e lucrul cel mai important lucru de pe toată lumea asta, pentru că, dacă tu ești, viața mea are ceva dincolo, viața mea are un sens, mie nu are să-mi mai fie frică de nimic pe lumea asta, pentru că tu exiști. Am avut această experiență religioasă a existenței divinității și am purtat-o cu mine și am zis că nu e nimic mai frumos pe lumea asta decât să crezi în Dumnezeu”, a povestit fizicianul.

Însă, a precizat el, „la un moment dat, mintea ta începe să îți spună că tot ceea ce gândești tu e doar o invenție a minții tale”.

„Și atunci credința poate să se spargă, să dispară până ajungi aprope de nihilism. În mare parte, așa s-a întâmplat la mine. Ceea ce am crezut a dispărut, s-a spart în bucățele și acum eu sunt pe undeva în partea de jos, destul de aproape de nihilism, și încerc să trăiesc așa împotriva la ceea ce se spunea că secolul următor va fi religios sau nu va fi deloc . Secolul ăsta va fi, chiar dacă va fi nihilist. Și eu tot trebuie să trăiesc, chiar dacă nu mai am credința în Dumnezeu și încerc să imi găsesc acele mecanisme de înțelegere a lumii, dar oricum o simt ca o pierdere”, spune Cristian Presură.

Fizianul crede că extratereștrii există și sunt foarte reali, dar crede în civilizații care se dezvoltă pe anumite planete la fel ca și noi și nicidecum ”în povești cu extraterestri care ne vizitează”.

”Mie îmi place să trăiesc în țara asta, eu iubesc țara asta și mă gândesc foarte serios să mă întorc definitv. Și mă găndesc că, dacă din cei cinci milioane de români care muncesc în străinătate, doar un milion să simtă ca mine și se vor întoarce în România peste 10-20 de ani după ce vor fi dobândit modul de lucru și seriozitatea occidentală, le-a intrat cumva in gene treaba asta, se vor întoarce în țară iar impactul se va vedea imediat”, este speranța fizianului Presură.

Spune că din fizică, cercetare și inventică nu te îmbogățești nici în Olanda, dar ai un venit care îți asigură liniștea necesară ca să te poți concentra asupra muncii, iar sfatul lui pentru elevii și studenții care iubesc Fizica este să gândească critic, să-i citească pe cei mai mari fizicieni și să rămân cât mai mult în sfera ideilor.

Cristian Presură crede că România nu se poate compara cu Olanda sau Occidentul deoarece este o țară săracă, iar ca să construiești un ecosistem care este favorabil mediului inovativ și să aducă mulți cercetători la un loc ai nevoie de bani. România poate face eforturi doar pe anumite zone, cum e Laserul de la Măgurele, și în jurul lui să încerci să creezi un ecosistem. Ne punem și singuri piedici pe acest drum, iar renunțarea la evaluatorii internaționali este un astfel de exemplu.

Cristian Presură este cercetător la compania Philips, Olanda. A obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, apoi s-a specializat în domeniul senzorilor medicali, inventând şi introducând pe piaţă, împreună cu echipa din care face parte, primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, este membru al asociaţiei Ştiinţă pentru Toţi şi autor al volumului „Fizica povestită”, premiat în anul 2016 de Academia Română.

RECOMANDARE
Studiu: Persoanele vârstnice incapabile să identifice mirosuri simple, prezintă un risc crescut de mortalitate în decurs de cinci ani

loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

INFO ȘTIRI

Studiu: Persoanele vârstnice incapabile să identifice mirosuri simple, prezintă un risc crescut de mortalitate în decurs de cinci ani

Published

on

Persoanele vârstnice incapabile să identifice mirosuri simple prezintă un risc crescut de mortalitate în cinci ani, arată un studiu publicat miercuri în revista americană PLOS ONE și preluat de AFP, porivit AGERPRES.

Cercetătorii au stabilit că 39% dintre persoanele între 57 și 85 de ani care au participat la studiu și care nu au recunoscut mirosuri simple ca cele de trandafir, portocală, pește, mentă sau piele, au murit în intervalul de timp menționat, față de 19% din cele care au manifestat o pierdere moderată a mirosului și 10% din rândul celor care puteau simți normal mirosurile.

Disfuncția olfactivă s-a dovedit un indicator de risc mai bun decât un diagnostic de insuficiență cardiacă, cancer sau boală pulmonară, arată oamenii de știință de la Universitatea din Chicago. Numai patologiile hepatice grave constituie un indicator mai puternic al probabilității de deces în cinci ani , precizează autorii studiului.

Cercetarea, care face parte din proiectul ‘National Social Life, Health and Aging Project’, s-a desfășurat pe 3.000 de persoane, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani, reprezentative pentru populația americană. Aproape 78% din cei care au făcut testul au fost considerați ca având simțul mirosului normal, 45,5% au putut identifica cele cinci mirosuri, iar 29%, patru din cinci.

Circa 20% dintre participanți au fost considerați ca având hiposmie (scădere a acuității mirosului), nerecunoscând decât două sau trei mirosuri, și 3,5%, anosmie (diminuare semnificativă sau lipsă a simțului mirosului). Aceștia din urmă au putut recunoaște numai unul din cele cinci mirosuri ale testului, iar 1,1% dintre ei, niciunul.

Cea care face diferența este vârsta — 64% dintre persoanele în jur de 57 de ani au recunoscut toate mirosurile, față de numai 25% din cei mai în vârstă (85 de ani).

Echipa de cercetători, formată din psihologi, medici, sociologi și statisticieni au avansat câteva ipoteze pentru a explica acest fenomen. Una din explicații este că sistemul olfactiv are celule stem apte să se regenereze, iar scăderea simțului mirosului poate semnala o diminuare a capacității generale de regenerare a organismului odată cu vârsta, ceea ce duce la duce la creșterea tuturor cauzelor mortalității.

RECOMANDARE
Studiu: Persoanele vârstnice incapabile să identifice mirosuri simple, prezintă un risc crescut de mortalitate în decurs de cinci ani

Credem că scăderea simțului mirosului…nu este o cauză directă a morții, ci un semn că ceva nu se desfășoară bine în organism’, spune dr Jayant Pinto, profesor adjunct de chirurgie la Universitatea din Chicago, specializat în genetică și tratarea bolilor olfactive, unul din principalii autori ai studiului. Potrivit lui, rezultatele acestei cercetări ‘ar putea permite dezvoltarea unor teste clinice utile și ieftine, prin care să se identifice rapid persoanele ce prezintă un risc mai mare de mortalitate‘.

RECOMANDARE
Studiu: Persoanele vârstnice incapabile să identifice mirosuri simple, prezintă un risc crescut de mortalitate în decurs de cinci ani

Articol relatat de REALITATEA.NET

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***