joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Exoscheletul robotic – invenţia care le permite oamenilor paralizaţi să meargă din nou

Milioane de oameni afectaţi de paralizie din întreaga lume trăiesc cu speranţa că într-o zi se vor putea mişca din nou, că scaunul cu rotile va deveni istorie, că momentele în care depindeau de ceilalţi au fost doar un vis.

În ultimii ani, progresele tehnologiei şi ştiinţei s-au dovedit semnificative în găsirea de soluţii pentru a le reda o viaţă cât mai aproape de normalitate acestor oameni. Ultima invenţie în domeniu o reprezintă exoscheletul robotic lansat de SuitX, informează site-ul PLAYTECH.

Sursa citată prezintă cazul lui Steven Sanchez, un tânăr care a rămas paralizat de la brâu în jos în urma unui accident de BMX şi care a decis să probeze un costum robotic revoluționar care i-a permis să meargă din nou.

Numit Phoenix, noul exoschelet robotic produs de SuitX i-a permis lui Steven Sanchez să simtă cum e să se poată plimba din nou mulțumită unor perechi de mici motoare plasate la încheieturile picioarelor. Costumul robotic îi permite să călătorească până la doi kilometri pe jos mulțumită motorașelor activate de niște butoane plasate în cele două cârje care vin împreună cu exoscheletul avansat.

Din păcate, costumul nu este unul ieftin. Acesta costă 40 de mii de dolari și este, de asemenea, destul de greu. Totuși, la acest preț utilizatorii se vor bucura de un costum modular care se poate adapta înălțimii purtătorului.

Motorașele primesc putere de la un set de baterii purtate în spate ca un ghiozdan și durează aproximativ opt ore. Exoscheletul vine de asemenea cu o aplicație pentru mobil care poate urmări progresul utilizatorului sub forma numărul de ore umblate și distanța parcursă.exoskeleton2x2760

Foarte interesant și..  Cătina, adevărat miracol al naturii. I se mai spune și ginseng românesc

Tehnologia folosită de Phoenix a fost dezvoltată de către cercetătorii de la Universitatea Berkley din California în Laboratorul  de Robotică și Inginerie Umană. Aceștia plănuiesc să construiască următorul exoschelet pentru copii. Cei mici care suferă de dereglări neuronale au nevoie uneori de exerciții intensive de mers pe jos, altfel riscă să-și piardă mobilitatea.

Din păcate aparatul Phoenix nu îi aparține complet lui Sanchez de vreme ce dispozitivul are nevoie de mult prea multă întreținere ca Steven să îl ia personal acasă. SuitX speră ca la un moment dat întreținerea acestor aparate să nu fie atât de costisitoare. O eventuală reducere a prețurilor va permite unui număr mult mai mare de oameni să se bucure de noul aparat.

Sursa: playtech.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.