Descoperirea din Islanda va schimba lumea. O nouă sursă inepuizabilă de energie ar putea alimenta întregul continent. Oamenii de știință au realizat un experiment aparte. Au reușit să capteze energie direct din interiorul vulcanilor.
În anul 2009, vulcanologii din Islanda au identificat un rezervor subteran de apă cu o temperatură atât de ridicată, încât au considerat că aceasta este într-o altă stare a materiei. Această apă super încinsă, denumita apă “supercritică” se află la granița dintre lichid și gaz și există doar în anumite condiții de temperatură și presiune.
Oamenii de știință o pot produce în laborator, dar nimeni nu știa până atunci că apa se găsește în această formă și în natură. S-a ajuns la concluzia că apa ajunge la această temperatură ridicată aproape de centrul de foc al vulcanilor.
Din apa “supercritică” se poate obține de zeci de ori mai multă energie decât din apa înfierbântată clasic.
Guvernul islandez, inginerii specializați și partenerii străini au fost entuziasmați de descoperire și de potențialul pe care îl are apa “supercritică”.
Se apreciază că ISLANDA ar fi putut deveni, în câțiva ani, exportator de energie produsă prin această metodă, venind în sprijinul țărilor europene dornice să scape de dependența de combustibilii fosili.
Punerea în practică a proiectului energetic a fost mult mai dificilă decât se apreciase inițial. Pentru a scoate apa “supercritică” la suprafață trebuie forat în interiorul vulcanului, lucru extrem de periculos, care a dus la sistarea lucrărilor doar după 2,1 kilometri de săpături în adâncul pământului, din cei 4,5 kilometri propuși înainte să ajungă la această apă.
S-a ținut seama de presiunea din interiorul vulcanului și de temperaturile ridicate.
Deși planul inițial a eșuat, norocul le-a surâs oamenii de știință. Ei s-au hotărât să se întoarcă la locul în care au forat, pentru a vedea dacă nu cumva groapa făcută s-a umplut cu apă. Ceea ce s-a și întâmplat.
După doi ani de la sistarea lucrărilor, groapa colectase apă care avea o temperatură de 450 de grade (record mondial).
Faptul s-a datorat fracturării rocilor și a pătrunderii căldurii emanate de magma din adâncul Pământului. Chiar dacă temperatura de 450 de grade nu este suficientă pentru ca apa să fie apă “supercritică”, tot conține o cantitate enormă de energie care ar putea fi folosită. În consecință, inginerii estimează că o pot folosi pentru a crea centrale care să genereze 36 MW de electricitate.
Cu toate că se produce de 20 de ori mai puțină energie decât centrală clasică pe cărbuni, energia geotermală poate fi obținută fără niciun cost suplimentar și nu produce nici emisii de carbon.
Sursa:dcnews.ro
Mă bucur să aflu că revista..Ștință și Tehnică..mai există și azi ca interes public. Am fost abonat 30 de ani dar mă înteresează și azi cănd nu mai este editată.Internetul î-mi propune din nou acest soi de curiozități multiple,urmărind,aplicația.