vineri, iunie 21, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Experimentul sovietic filmat în 1959, care înfioară și astăzi omenirea, dar care a pus bazele transplantului de organe la om

Cercetătorul rus Vladimir Demikhov şi-a câştigat nemurirea odată cu experimentul care uluieşte la mai bine de jumatate de secol de la momentul în care a fost realizat.

Pare un scenariu rupt dintr-un film sau un roman de groază, dar partea cea mai înfiorătoare este că experimentul a existat în realitate. Un medic sovietic a creat un animal hibrid care a bulversat întreaga lume la acea vreme și încă stârnește fiori și în prezent.

Conform jurnaliştilor de la thesun.co.uk, rusul este primul om care a realizat un transplant ce părea imposibil în perioada anilor 1950-1960: ataşarea unui cap de câine la corpul altui patruped. Pentru rezultatele sale care încă înfioară iubitorii de animale, Demikhov este considerat unul dintre pionierii transplantului.

Au fost 20 de experimente făcute pe câinii care în general nu trăiau mai mult de câteva zile din cauza lipsei medicaţiei specifice, adică a agenţilor imunosupresori (n.r. – medicament capabil sa inhibe procesele imunogenetice; impiedica formarea si inmultirea celulelor imunologic competente; imunosupresivele fac parte dintre substantele citotoxice). Au fost şi excepţii: cel mai „fericit” caz al cercetătorului a a ajuns la 29 de zile… În imaginile care au stârnit numeroase reacţii pe mapamond se observă modul de lucru al celui care a fost poreclit Doctorul Frankenstein. Operaţiile au fost realizate pe teritoriul Germaniei de Est şi atrag aprecierile unor chirurgi apreciaţi în zilele noastre.

Experimentul lui Demikhov din anul 1959, când a ataşat corpul unui căţeluş de două luni celui al unui ciobănesc german pe nume Pirate, a fost imortalizat și într-o înregistrare video, așa cum se obișnuia în perioada Războiului Rece. Grupele de sânge ale celor două animale au fost combinate şi ambele patrupede şi-au păstrat caracteristicile propriilor sisteme imunitare. In mod miraculos cele doua animale, aflata in acelasi acorp au trăit o lună. Câinii pentru aceste experimente proveneau de la adăposturile locale.

„Demikhov a trebuit să fie perfect din punct de vedere tehnic. Este uimitor cum a reuşit să facă asta în vremuri în care noi de abia știam cum să coasem vasele de sânge. A fost un geniu cu niste calitati chirurgicale incredibile. Chiar daca a creat asemenea orori, lui i se datorează multe dintre cunoștințele pe care azi le are medicina modernă în materie de transplant. În primul rând, Demikhov  a demonstrat „că transplantul este posibil”, a declarat Dr John Conte, care operează la John Hopkins Hospital din Maryland (SUA) şi care este unul dintre cei mai buni în transplantul de inimă.

(N.R) Clipul cu pricina, amintit mai sus, care stârnește fiori, mai ales in rândul iubitorilor de animale, poate fi vizionat aici.

Chiar dacă a murit ca un anoniom în 1998, munca lui şi rezultatele acesteia erau binecunoscute de alţi colegi de breaslă. Christiaan Neethling Barnard, chirurgul cardian sud-african care a realizat în 1967, cu succes, primul transplant de inimă de la om la om, îi purta un profund respect: “Am spus-o mereu şi o repet că dacă a există un tată al transplanturilor de inimă şi plămâni atunci Demikhov este acela”. El vizitase de cel puţin două ori laboratoarele sovieticului.

Medicul sovietic a fost renumit la acea vreme și a rămas în istorie pentru numeroasele operații similare, inclusiv pentru efectuarea primului transplant de plămâni  și prima atașare a unui bypass pe artera coronară a unui animal. Felul în care a realizat experimentul care a avut succes este de-a dreptul înfiorător. A amputat partea din spate a cățelușului, astfel încât să-i păstreze inima și plămânii. Vasele sale de sânge au fost apoi cusute în mod clasic, cu ața și acul. Vertebrele le-au fost și ele unite cu simple tije din plastic.

Foarte interesant și..  Secrete din culisele donării de organe! De ce trebuie anesteziat „mortul” în timpul procedurii de prelevare

Știrea a făcut înconjurul lumii la acea vreme, fiindcă experimentul reușise și, cu toate că a fost unul demn de filmele de groaza, care azi ar fi pedepsit prin lege, a însemnat o revoluție în domeniul medicinei moderne.

Surse selective: click.roevz.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.