joi, martie 28, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Experiment teribilist. Un mamut muficat cu mii de ani în urmă fost resuscitat cu succes de cercetătorii japonezi

O parte a unui mamut mumificat a fost resuscitată cu succes de cercetătorii japonezi, scrie Science AlertEi au introdus nucleele celor mai bine conservate celule ale mamutului în embrionii de rozătoare care au devenit astfel activi. Cu acest experiment de succes, știința se apropie de a aduce mamuții înapoi la viață, spun cercetătorii.

Mamutul mumificat a trăit acum 28.000 de mii de ani. Deşi experimentul japonezilor a fost încununat cu succes, cercetătorii admit totuși că în momentul de fața, cu tehnica disponibilă, este imposibil să poți resuscita complet un mamut.

În timpul experimentului, cercetătorii au extras măduvă osoasă și mușchi din corpul mamutului, ei obținând 273,5 miligrame de substanță biologică. Au fost selectate 88 de celule moarte cu nucleele cel mai puțin afectate, dintre care unele au fost introduse în embrioni vii de rozătoare. Este curios că o serie de embrioni modificati au demonstrat o activitate care în mod normal precede diviziunea celulară.

Oamenii de știință confirmă faptul că readucerea la viața mamuților este inaccesibilă astăzi, dar această experiență este un pas înainte şi ajută știința să atingă acest obiectiv. În viitor, cercetătorii intenționează să obțină celule active și să inducă diviziunea celulară cu ADN-ul unui mamut.

Experimentul a fost făcut pe mamutul numit Yuka, din specia Mammuthus primigenius, care a fost găsit pe malul Mării Laptev, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în 2010. Rămășițele sale, părul și țesuturile moi au fost bine conservate în permafrost. Detalii despre experimentul japonezilor pot fi găsite aici 

Mamutul îngheţat a fost descoperit de vânători de fildeş din Siberia. Animalul avea răni cauzate de lei, dar şi de oameni. „Este clar că mamutul s-a luptat pe viaţă şi pe moarte cu un prădător, cel mai probabil cu un leu. Interesant este faptul că, la scurt timp după ce a murit, se pare că animalul a fost furat de oameni”, explică cercetătorul Daniel Fisher de la Universitatea Michigan.

Analizându-i dantura şi colţii, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că animalul avea doi ani şi jumătate când a murit. „Mumia mamutului este ceva deosebit de rar şi are o importanta foarte mare în lumea științifică”, spune Kevin Campbell, care este profesor de evoluţionism la Universtatea Manitoba.

Foarte interesant și..  Intrarea în Iad. Imagini înfiorătoare într-o peșteră din America Centrală. Aici s-a descoperit Fecioara de Cristal

Majoritatea rămăşiţelor de mamuţi sunt doar schelete, deseori incomplete. Yuka a fost conservat atât de bine în gheaţa din Siberia, încât oamenii de ştiinţă au putut analiza ţesuturile moi (muşchi, organe interne) şi blana acestuia.

Puiul de mamut a mai suferit răni cauzate de lei cu ceva timp înainte să moară, ceea ce sugerează că Yuka a scăpat cel puțin o dată de un atac. Corpul animalului prezintă răni mortale care nu s-au vindecat şi sunt cel mai probabil cauza morţii, care s-a întâmplat cu peste 10.000 de ani în urmă.

Profesorul Fisher a descoperit că Yuka avea şi un picior fracturat. Cel mai probabil, animalul şi l-a rupt fugind de atacatorii săi, leii eurasiatici ai cavernelor, o specie care nu mai există astăzi. Până acum, oamenii de ştiinţă nu au avut dovezi atât de clare care să sugereze că mamuţii erau într-adevăr vânaţi de lei.

Craniul, coloana vertebrală şi pelvisul animalului au fost scoase din corpul său de către oamenii primitivi. Craniul a fost descoperit în apropierea mumiei împreună cu trei coaste. Ţesutul moale din care au fost scoase oasele prezintă tăieturi făcute de o unealtă ca un fierăstrău. Oamenii de ştiinţă cred că una din tacticile de vânătoare ale oamenilor din Epoca de Piatră era de a urmări prădătorii şi de a le fura vânatul.

Surse: tvr.ro; romaniatv.net

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.