Puteți primi amendă pentru depăşirea vitezei legale, utilizarea telefonului sau conducerea unui autoturism fără purtarea centurii de siguranţă , dar poliţistul rutier poate da o sancţiune cu avertisment. De cele mai multe ori diferenţa dintre avertisment şi amendă o face comportamentul „făptuitorului”.
Puţini şoferi ştiu că actul normativ care reglementează aplicarea unor sancţiuni contravenţionale prevede că, pentru anumite fapte, poliţistul poate acorda amendă sau avertisment, în funcţie de faptă şi făptuitor.
Legea îi dă dreptul agentului constatator să decidă în multe situaţii dacă aplică amendă sau avertisment. Publicația „Adevărul” a prezentat declarația comisarului-şef Nicolae Istrat, în legătură cu diferenţa dintre un avertisment şi o amendă.
„Orice faptă poate fi sancţionată cu avertisment sau amendă. Nu vorbim de situaţiile în care se impune reţinerea permisului. Agentul constatator hotărăşte, dar ca principiu de drept, fapta care nu reprezintă un pericol social se sancţionează cu avertisment.
Nu înseamnă că dacă am primit avertisment sunt iertat, din punct de vedere juridic. Dacă se aplică un avertisment înseamnă că agentul constatator a stabilit că avertismentul este îndestulător şi nu este necesară sancţiunea cu amendă”, a spus comisarul-şef Nicolae Istrat.
A redat și argumentarea cu privire la pericolul social scăzut, pentru care aplica un avertisment. „Pericolul social înseamnă atingerea drepturilor cetăţeneşti ale unei persoane. Dacă nu am acordat prioritate unui pieton înseamnă că i-am luat dreptul de a traversa strada printr-un loc prin care legea îi dă voie să traverseze.
În situaţia în care am oprit într-un loc nepermis înseamnă că le-am luat dreptul celorlalţi participanţi la trafic dreptul de a circula pe acolo. În situaţia în care parchez pe un loc cu handicap, iar în zonă nu este niciun loc liber, i-am luat dreptul persoanei cu handicap de a parca pe locul rezervat ei.
Dacă parcarea e pe jumătate goală nu este un pericol social ridicat pentru că persoana care vine poate parca într-unul din locurile libere”, a precizat poliţistul. Conform principiului de drept aplicabil în domeniul contravenţiilor, sancţiunea se aplică în funcţie de faptă şi făptuitor.
„Nu e totuna să vezi un arogant şi un infatuat care te priveşte de sus şi unul care recunoaşte că a depăşit viteza legală, dar nu a fost suficient de atent. În funcţie de atitudinea pe care o are conducătorul auto îţi dai seama dacă omul conştientizează fapta şi se corectează singur, fără a mai fi necesar să îi iau banii”, a mai explicat poliţistul.
Comisarul-şef a exemplificat cu situația unui şofer prins în timp ce circula pe interzis pentru că dacă ar fi circulat regulamentar ar fi ocolit prea mult. Șoferul le-a spus poliţiştilor să-i ia banii pentru încă o amendă pentru că data viitoare o să procedeze la fel.
„La un asemenea om nu poţi să îi dai avertisment pentru că nici amenda nu avea rezultatul scontat”, a mai arătat Nicolae Istrat. „Dacă este un slugarnic şi linguşitor nu înseamnă că îndeplineşte condiţiile să îi aplici avertismentul.
Dacă vezi că trece printre bariere, văzând că barierele la nivel cu calea ferată sunt coborâte, iar el se roagă: am fost un prost, iartă-mă domnul şef….El se umileşte şi are o astfel de atitudine, dar fapta este gravă. Agentul constatator trebuie să evalueze corect fapta şi pericolul social”, a mai spus poliţistul.
Avocatul timişorean Florin Kovacs întărește spusele comisarului. „Un comportament decent este apreciat. Acel poliţist rutier stă în stradă pentru siguranţa noastră a tuturor, iar în momentul în care te intersectezi cu el se aşteaptă la o atitudine decentă, cu atât mai mult cu cât ai greşit.
O atitudine zeflemitoare nu face decât să îţi înrăutăţească situaţia, având în vedere că este la latitudinea poliţistului să îţi aplice amendă sau avertisment. Nu cred că vreun şofer care l-a insultat pe un poliţist a beneficiat de alt regim decât unul sever şi cred că dacă aş fi agent rutier, la fel aş proceda şi eu”, a declarat avocatul.
Sursa:adevarul.ro
Ăsta este o minciuna.si eu am avut viteza din punctul de vedere al agentului 71 în localitate unde era indicatoare cu 70 doar ca pe sectorul unde a stat politia era 50 iar eu nu am fost atent iar mi au răspuns ca dacă nu am fost atent sunt bun de plata.si mă u amendat.
Subscriu la articol. Nici in politist nu mai opreste degeaba vreun conducator auto. De altfel, recent, am primit un avertisment pentru ca m-am adresat decent agentilor. Atitudinea agentilor s-a schimbat mult in ultimii ani, cred ca ar trebui sa ne schimbam si noi atitudinea…