miercuri, mai 22, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Fără precedent în România! Comuna cu 3.200 de locuitori în care o casă se vinde cu cel puţin 30.000 de euro

Administraţia care urmărește interesul cetăţeanului şi buna organizare, sunt ingredientele succesului în Comuna Ciugud, din judeţul Alba. În 15 ani a ajuns un model de dezvoltare a zonelor rurale din România.

Comuna Ciugud este amplasată la 10 Km de Alba Iulia, pe stânga Văii Mureşului, în Podişul Secaşelor. Se compune din 6 sate: Drâmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa, Teleac şi Ciugud.

Dacă ajungi în Ciugud o să ai senzația că te afli într-o așezare rurală din străinătate. Străzile sunt asfaltate, trotuarele îngrijite, spaţiul verde şi copacii tăiaţi. Dacă nu ai auzi din când în când câte un „Ziua bună“ sau „No, bine te-am găsit vecine“ ai tinde să crezi că nu eşti în România.

Ordinea nemţească se vede atât pe străzile şi străduţele comunei, dar şi în curţile oamenilor, în modul în care îşi îngrijesc casele fiind parcă într-o întrecere continuă pentru a demonstra care este mai gospodar.
Ciugud-ul deţine câteva recorduri. Este prima localitate din ţară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete în mediul rural, cu internet wireless în spaţiile publice şi iluminat public asigurat cu ajutorul eolienelor.

Se află printre puţinele localităţi rurale din ţară unde, într-un parc din zona centrală se poate citi pe un panou „internet wireless gratuit“. Tot aici, în imediata apropiere se află o staţie de autobuz delimitată de restul şoselei pentru siguranţa călătorilor, proiect ce va fi replicat în toate satele comunei.

Unul dintre primele proiecte majore care au influenţat pozitiv viaţa locuitorilor a fost asfaltarea a 30 de kilometri de drum agricol între Ciugud, Daia Română şi Berghin. Proiectul a fost finalizat în 2011 şi a devenit cunoscut sub denumirea de „Mini-Transalpina de Ciugud“, datorită frumuseţii zonei străbătute de şosea.

Foarte interesant și..  Ţara din Europa unde birocraţia a dispărut definitiv. Votezi, plăteşti toate taxele, facturile şi chiar îţi poţi boteza copilul ONLINE

Sursa:adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.