Connect with us

INFO ȘTIRI

Fenomenul alarmant care duce la intensificarea culorii oceanelor. Ce se va intampla in continuare

Published

on

Apa din oceane își va intensifica, în următorii ani, culoarea albastră sau verde, fenomen care va dura până la finalul secolului, din cauza încălzirii globale, avertizează oamenii de știință, citați de The Guardian.

Cercetătorii spun că aceste schimbări ale culorii apelor sunt cauzate de mirooganismele acvatice, de fitoplanctonul care transformă lumina soarelui în energie chimică, prin fotosinteză, precum și din cauza altor componente colorate care intră în structura fundului oceanelor.

„La fel cum pe pământ plantele sunt verzi, fitoplanctonul este și el tot de culoare verde și influențează culoarea apei oceanelor”, spune cercetătoarea Anna Hickman.

Fitoplanctonul contribuie la jumătate din procesele de fotosinteză care au loc la nivel global și reprezintă, de asemenea, principala sursă de hrană a animalelor subacvatice.

Însă creșterea temperaturii medii a oceanelor va afecta și fitoplanctonul. Un experiment al oamenilor de știință a arătat că dacă temperatura de suprafață a oceanelor la nivel global crește cu 3 grade Celsius până în 2100, culoarea a mai mult de jumătate din oceanele planetei se va schimba.

„Acolo unde apa este albastră datorită fitoplanctonului vom vedea o intensificare a acestei culori. Iar unde oceanul este mai degrabă verde, o să vedem cum devine de un verde și mai intes”, spune Hickman.

Acest fenomen i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să evalueze mai rapid și corect evoluțiile fitoplanctonului și să anticipeze schimbările care vor apărea din cauza încălzirii oceanelor, mai spune Hickman. Totuși, ea afirmă că aceste schimbări ale culorilor nu vor fi vizibile cu ochiul liber încă de acum.

RECOMANDARE
Gheata se retrage rapid din zona arctica si iese la iveala un peisaj nevazut de 120.000 de ani. Au inceput sa creasca si plante!

sursa digi24.ro

loading...
Loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

INFO ȘTIRI

Chiar credeati ca in pizza si merdenele se pun cascaval si branza? Cum isi bat joc de noi patiseriile si cofetariile

Published

on

By

Patiseriile, pizzeriile si cofetariile isi bat joc de clienti, pacalindu-i in privinta continutului produselor lor. Ministerul Agriculturii avertizeaază că, în urma controalelor care au vizat 180 de magazine şi unităţi de producţie din Bucureşti şi din alte 12 muncipii, s-a constatat că 40% dintre acestea utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte.

„Au fost verificate 180 de unităţi (din care 85 patiserii, 17 Cofetării – laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unităţi de Fast Food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfăşurat în Bucureşti şi in municipiile reşedinţă de judeţ precum Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui. Dintre acestea 73 de unităţi, reprezentând un procent de 40,5%, utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte (brânză, caşcaval, unt, etc)”, anunţă Ministerul Agriculturii, care, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a reluat din 21 ianuarie activităţile de control desfăşurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancţionarea şi diminuarea fraudelor în domeniu.

Acţiunile se desfăşoară atât în Municipiul Bucureşti cât şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi urmăresc în principal verificarea conformităţii denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.

„Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, în comparaţie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte şi produse derivate din lapte şi pe linia informării corecte a consumatorilor”, subliniază ministerul.

Au fost depistate şi alte abateri precum comercializarea aşa-zisei „Specialitate Bulgaria” drept Telemea de Bivoliţă, Telemea de Capră şi Telemea de Vacă, la preţuri cuprinse între 8,5 lei şi 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă faptul că afectează imaginea producţiei autohtone, autentice şi sănătoase, reprezintă practic şi „o sfidare a consumatorilor”, conform Ministerului Agriculturii.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor şi substituirea produselor procesate din lapte cu specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, dar şi cele privind încălcarea normelor igienico-sanitare şi siguranţă alimentară, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 661.219 lei.

RECOMANDARE
Performanta remarcabila a unui tanar matematician roman in SUA. Este numit si "Legenda Putnam-ului"

sursa digi24

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***