Apa din oceane își va intensifica, în următorii ani, culoarea albastră sau verde, fenomen care va dura până la finalul secolului, din cauza încălzirii globale, avertizează oamenii de știință, citați de The Guardian.
Cercetătorii spun că aceste schimbări ale culorii apelor sunt cauzate de mirooganismele acvatice, de fitoplanctonul care transformă lumina soarelui în energie chimică, prin fotosinteză, precum și din cauza altor componente colorate care intră în structura fundului oceanelor.
„La fel cum pe pământ plantele sunt verzi, fitoplanctonul este și el tot de culoare verde și influențează culoarea apei oceanelor”, spune cercetătoarea Anna Hickman.
Fitoplanctonul contribuie la jumătate din procesele de fotosinteză care au loc la nivel global și reprezintă, de asemenea, principala sursă de hrană a animalelor subacvatice.
Însă creșterea temperaturii medii a oceanelor va afecta și fitoplanctonul. Un experiment al oamenilor de știință a arătat că dacă temperatura de suprafață a oceanelor la nivel global crește cu 3 grade Celsius până în 2100, culoarea a mai mult de jumătate din oceanele planetei se va schimba.
„Acolo unde apa este albastră datorită fitoplanctonului vom vedea o intensificare a acestei culori. Iar unde oceanul este mai degrabă verde, o să vedem cum devine de un verde și mai intes”, spune Hickman.
Acest fenomen i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să evalueze mai rapid și corect evoluțiile fitoplanctonului și să anticipeze schimbările care vor apărea din cauza încălzirii oceanelor, mai spune Hickman. Totuși, ea afirmă că aceste schimbări ale culorilor nu vor fi vizibile cu ochiul liber încă de acum.
sursa digi24.ro