marți, aprilie 16, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Fermierul care pune porumbul pe foc. Îl costă mai putin decât dacă ar face încălzirea cu lemne

Un fermier din Găeşti folosește o metodă ingenioasă pentru încalzirea locuintei. Pune pe foc porumb amestecat cu peleţi si plateste mai putin decat daca ar folosi drept combustibil lemne.

Bogdan Costache este fermierul care afirmă că în acest mod face economie la lemne şi protejează şi pădurea.

Dacă lemnele sunt scumpe, ardem porumb. A fost şi e încă ieftin! Încălzesc în jur de 130 de metri pătraţi. E 600 lei tona de peleţi şi 500 lei tona de porumb, o cantitate pe care o ard o lună şi jumăte lejer! Porumbul îl produc eu şi ies şi mai bine. În 42 de ore consum trei saci de peleţi de 15 kilograme şi trei găleţi de porumb de 15 litri – amestecate. E mai bine. Mai protejăm pădurile!”, a explicat Bogdan Costache.

Ideea de a folosi în mod util surplusul de cereale i-a dat-o un prieten. Căldura de la centrala termică încălzeşte toată casa. Boabele de porumb, amestecate cu peleţi alimentează centrala din casă la fel de bine ca şi lemnele. Diferenţa însă se vede în portofel.

“Ideea porumbului pe foc a venit de la un prieten, şi el fermier care face asta de ani buni. Se ştie că porumbul are putere calorică mai mare decât lemnul sau carbunele, undeva la 4.000-6.000 kilocalorii pe kg de boabe, iar din ce m-am documentat, porumbul este neutru în producerea de dioxid de carbon pentru că nu conţine sulf, deci e mai bun decat lemnul sau cărbunele”, explică Bogdan Costache, tânărul agricultor din Găeşti.

Sursa: adevarul.ro

Foarte interesant și..  Românii apelează la porumb, pentru încălzirea locuințelor. Cu 1500 de kilograme pe an se poate încălzi o casă de 120 de metri pătrați

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.