duminică, aprilie 14, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

FLAMBAREA – metodă inedită aplicată de un fermier sibian pentru a scăpa de buruieni fără chimicale

Flambarea sau arderea buruienilor, este una dintre tehnicile răspândite în fermele ecologice din vestul Europei. La noi, eliminarea ierburilor nedorite din culturile agricole este pusă în aplicare la nivel experimental de către fermierul sibian Willy Schuster din localitatea Moșna.

Potrivit agrointel.ro, acesta a început cu flambarea morcovilor, pârjolind buruienile care amenință cultura încă din faza ei de sămânță pusă în pământ. În acest fel, spune agricultorul, pirul și volbura nu vor mai sufoca morcovii, care și răsar mai repede mulțumită „tratamentului” termic.

Practic, flambarea constă în arderea covorului de buruieni de la suprafață cu un arzător – în cazul său, Schuster folosește un arzător clasic cuplat la o butelie, precum cele folosite la pârlirea porcilor.

Fermierul sibian susține și că efectul termic pe care îl are flambarea ajută la o dezvoltare mai rapidă a morcovilor, pe lângă avantajele faptului că distruge principalele buruieni care pot împiedica dezvoltarea morcovilor – pirul și volbura – fără a afecta sămânța în pământ, cum se întâmpla la folosirea metodelor tradiționale de săpare sau plivire a buruienilor.

După spusele agricultorului, flambarea este o tehnică folosită des în Occident în agricultura ecologică, dar până în prezent nu a prins foarte multă tracțiune în România. Pentru a promova eficiența metodei, fermierul sibian a transmis în direct, pe contul său de Facebook, efectuarea flambării pe un teren cultivat cu morcovi și sfeclă de zahăr.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/willy.schuster/videos/vb.1437000157/10213423074158091/?type=3&theater” width=”600″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

„Folosesc o metodă mai neprofesionistă fiindcă nu am arzător special. Am un arzător simplu, care este folosit și în construcții și la pârlitul porcului. Fiindcă sămânța de morcov este deja semănată sub pământ, nu pot să intervin să sap, pentru că aș distruge cultura. Dar, fiindcă morcovul are perioada de germinație foarte lungă, trebuie să aduni toate buruienile. Le ardem cu flacără și, datorită focului termic, morcovul răsare mai repede decât atunci când nu trece prin procesul de flambare. Colegii noștri bioagricultori din Germania, Elveția fac lucrul acesta de foarte mulți ani, cu rezultate foarte bune. Ei au utilaje speciale și ajutoare speciale, eu fac deocamdată cu unele simple. Pirul se topește imediat, la fel și volbura. Nu trebuie să distrug morcovii de dedesubt”, susține proprietarul Bio-Moșna.

Foarte interesant și..  Evită să mănânci carnea din aceste zone ale puiului. Conține cei mai mulți hormoni
După flambare, morcovii au răsărit mai ușor. Așa arăta cultura de 13 zile de la semănat, fără concurența buruienilor

Perioada recomandată pentru flambarea morcovilor este cea care precede înflorirea acestora. Curățarea covorului de buruieni face mai ușoară ulterior aplicarea metodelor tradiționale (săparea, plivirea) de extirpare a buruienilor între rândurile de morcovi, iar post-înflorire există riscul arderii accidentale a frunzelor de morcovi.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.