vineri, iunie 14, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Fosilele unei specii necunoscute de dinozaur prădător, descoperite în Argentina

Paleontologii argentinieni au făcut o descoperire importantă în timp ce explorau formațiunea La Colonia în căutare de fosile de dinozauri.

În timpul săpăturilor, aceștia au descoperit un singur deget de la picior care ieșea din roca antică, relatează National Geographic.

Acest lucru a dus la descoperirea unei noi specii de dinozaur, un prădător care a trăit în Patagonia cu cîteva milioane de ani înainte ca un asteroid să provoace o extincție în masă la sfîrșitul perioadei cretacice.

Noul dinozaur s-a dovedit a fi un membru al prădătorilor cu înotătoare scurte, cunoscuți sub numele de abelisauride. Oamenii de știință l-au numit „Coleken Inakayali”, în onoarea unui șef al poporului indigen Tehuelche din estul Patagoniei. Numele „Koleken Inakayali” se traduce prin „provenit din argilă și apă” în limba teuschen.

Arheologii au descoperit Koleken ca parte a eforturilor lor de a studia evoluția dinozaurilor înainte de extincția în masă care a schimbat pentru totdeauna biodiversitatea Pămîntului în urmă cu 66 de milioane de ani. Cele mai multe dintre cunoștințele noastre despre ultimele zile ale dinozaurilor provin din America de Nord. Noile descoperiri, cum ar fi Coleken din Patagonia, demonstrează modul în care dinozaurii au continuat să evolueze și să prospere pînă în momentul extincției în masă.

După descoperirea primei gheare, echipa s-a întors la locul săpăturilor în speranța de a găsi mai multe rămășițe. Echipa a colectat cu atenție oasele craniului, care se exfoliaseră deja din piatră și erau împrăștiate în jurul concrețiunilor, precum și diverse părți ale coloanei vertebrale, șoldurilor și membrelor teropodei.

Foarte interesant și..  Misterul lacului care transformă orice vietate în stană de piatră

Părți din coloana vertebrală, femururi și picioare întregi au fost găsite împreună, ceea ce indică faptul că dinozaurul a fost îngropat și conservat înainte ca…

Citeste articolul complet aici

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.