duminică, septembrie 8, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Frunzele de nuc – miracol pentru sănătate! Cum se utilizează corect frunzele de nuc ca remediu?

Conţinutul biochimic al frunzelor nucului sunt foarte mult diversificate, asigurând multiple utilizări în terapia medicală

Frunzele de nuc sunt foarte bogate în substanţe active: taninuri variate, acid galic, vitamina C, ulei esenţial, flavone, pigmenţi cu culori din toata gama de verde şi derivaţi naftochinonici ce au proprietăţi fungicide şi antibacteriene. Taninurile din componenţa frunzelor de nuc fac ca acestea să aibă calităţi astringente, hipoglicemiante, hipotensive şi antiseptice.

Perioada optimă de recoltare a frunzelor de nuc o reprezintă lunile mai – iunie. Pentru ca proprietăţile lor benefice sa fie resimţite pe deplin, frunzele de nuc se culeg tinere, la începutul verii, fără codiţă. Ulterior, trebuie puse la uscat într-un spaţiu răcoros şi bine ventilat, după ce au fost rupte în prealabil. Când frunzele de nuc devin friabile, pot fi adunate şi depozitate în săculeţi de pânză ori de hârtie pentru utilizări ulterioare.

Anemiile şi epuizarea sunt două dintre cele mai frecvente afecţiuni în cazul cărora se apelează la terapii cu frunze de nuc, însă lista bolilor ameliorate cu ajutorul acestora e mult mai lungă, de la faringite, înţepături de insecte, limfatism, edem, afecţiuni ale prostatei, ale sângelui, ale stomacului, psoriazis, stomatită, ulcer varicos, afecţiuni ale urechii şi ale uterului, angină, albuminurie, ulcer cutanat, ateroscleroză şi blefarită, până la anxietate, afecţiuni ale muşchilor, diaree, dispepsii şi afecţiuni ale ficatului.

Infuzia de frunze de nuc

„Pentru infuzie se opăreşte 1 linguriţă (cu vârf) de frunze de nuc tăiate mărunt, cu un sfert de litru de apă proaspăt fiartă şi se lasă puţin la infuzat. Se foloseşte extern pentru: stomatită ulceroasă, se clăteşte gura cu această infuzie. În caz de eczemă la cap (mai ales la sugari), rofii (coji) şi scabie (râie) se spală locurile respective cu infuzie din frunze verzi de nuc” (Elena Badea, fitoterapeut).

Infuzia de frunze de nuc are o influenţă pozitivă asupra sistemului digestiv, contribuind la îmbunătăţirea digestiei, dar şi la tratarea unei palete largi de afecţiuni. Se recomandă consumul a 2-3 căni de infuzie de frunze de nuc pe zi.

Ceaiul poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul enteritei, gastritei si a inflamaţiilor intestinale, acţionând şi ca un antidiareic eficient.

Beneficiile frunzelor de nuc asupra sanatatii sunt insa mult mai complexe de atat. Astfel, infuzia de frunze de nuc este utilă în diabetul zaharat, hepatite, icter, candidoze, leucoree, rahitism, intoxicaţii cu metale grele, incontinenţa urinară.

Pentru stimularea poftei de mâncare se bea infuzia îndulcită cu miere de albine, înainte de mesele principale.

Decoctul de frunze de nuc

Se pun 3 linguri de frunze de nuc la 250 ml de apă şi fierbe timp de 10 minute. Se aplică apoi comprese, când s-a răcit. Poate fi folosit pentru a trata arsurile solare, dar şi dermatita, acneea, eczemele şi furunculozele.

Foarte interesant și..  Doctorulzilei.ro * Cele mai bune 7 remedii pentru pielea iritată și mâncărimi

Adaos la băi şi spălături   

Plăgile, pruritul, degerăturile, leucoreea şi nu numai pot fi tratate cu ajutorul băilor cu infuzii concentrate de frunze de nuc. Se folosesc 100 grame de frunze pentru băile complete, iar pentru spălături, o linguriţă (cu vârf) de frunze mărunţite la 1/4 litru de apă. Pentru o infuzie concentrată se ia o cantitate dublă. Ca adaos la baie este indicat în caz de rahitism, contra osteoporozei şi a umflăturilor la os, contra unghiilor purulente de la mâini şi picioare, în acnee, erupţii purulente, transpiraţia picioarelor şi leucoree. De asemenea, o infuzie concentrată din frunze de nuc, adăugată la apa de baie, vindecă degerăturile.

Sub forma de cataplasmă sau băi, frunzele de nuc sunt folositoare în reumatism, ele având o acţiune antiinflamatoare asemănătoare indometacinului, dar mult mai puternică. Pentru băi se face o infuzie cu 100 de grame de frunze uscate la 4 litri de apă, în care se scufundă zona reumatica timp de 15 minute; temperatura băii trebuie să fie de 37 de grade Celsius.

Cremă din frunze de nuc

Din frunze de nuc uscate şi pulverizate se poate prepara o cremă, astfel: se amestecă 15 g de frunze uscate şi se pulverizează cu 100 g de ulei de floarea soarelui; se macerează timp de 7 zile la temperatura camerei, apoi se încalzeşte lent la baia de aburi timp de 3 ore; se strecoară prin tifon; se amesteca apoi cu 15 g ceară de albine şi se ţine înca 30 de minute la bain-marie, dupa care se amesteca până la răcire. Crema are proprietăţi astringente şi calitatea de a vindeca răni, plăgi şi alte afecţiuni dermatologice.

Tratament cosmetic

În cosmetica feţei, pentru tenurile grase, seboreice, se pot folosi compresele cu infuzie din frunze de nuc. Această infuzie se prepară din 4 linguri de frunze la 1 cană cu apă.

Frunzele de nuc pot fi folosite cu succes ca tratament împotriva căderii părului, dar şi pentru a colora discret părul şaten, caruia îi conferă o strălucire arămie aparte. Se pun 5 litri de apă într-o oală, după care se adaugă 5 mâini de frunze verzi de nuc şi se pune la fiert. Se lasă la răcit după ce dă in clocot şi se aplică după spălarea părului, lăsând ceaiul să acţioneze în special la rădăcini.

Surse: adevarul.ro; farmaciata.ro; ecology.md

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.