Furnicilor nu le plac castravetii. Inconjurati ascunzisurile acestora cu coji de castravete.
Greutatea tuturor furnicilor din lume, luate la un loc, o egalează pe cea a tuturor oamenilor. Acest lucru se explică prin faptul că există de un milion de ori mai multe furnici decât oameni pe planetă…
Sunt cele mai puternice creaturi de pe Terra: pot căra de 50 de ori greutatea lor, ba chiar există specii care ridică de 100 de ori greutatea lor! Sunt cele mai longevive insecte. În SUA a fost înregstrat cazul unei mătci care a trăit 30 de ani.
În 2010 erau înregistrate peste 12.500 de specii de furnici în toată lumea. Noi specii sunt descoperite în fiecare an, iar cercetătorii în domeniu estimează la 22.000 totalu acestora.
Cea mai mare colonie de furnici a fost găsită în 2009, pe coasta Mării Mediterane: se întindea pe 6.000 km.
Furnica din specia Maricopa e mai veninoasă decât 12 albine la un loc. Cea mai mică furnică, Carebara atoma, are un milimetru lungime, iar cea mai mare, Camponotus gigas, până la 3 cm. Există o specie formată exclusiv din femele, Mycocepurus smithii, care se reproduce prin… clonare!
Furnicile au două stomacuri: unul cu care digeră hrana şi unul în care stochează hrană pentru suratele care au rămas să aibă grijă de colonie.
Există specii care iau sclave alte specii, fie invadându-le colonia şi ucigând regina, fie furând ouăle dintr-un muşuroi şi folosind furnicile care ies din ele ca lucrătoare.
Unele furnici pot înota, iar majoritatea pot supravieţui până la 24 de ore sub apă. Majoritatea au văzul foarte slab, însă există şi unele complet oarbe. Furnicile lucrătoare au în jur de 253 de reprize de somn într-o zi, fiecare de 1,1 minute, iar regina are 92 de reprize a câte 6 minute fiecare. În unele zone ale lumii, furnicile sunt considerate delicatese.
Mexicanii au moştenit de la azteci obiceiul de a consuma larvele: le trag la tigaie cu unt şi mirodenii şi le servesc cu tortilla şi guacamole sau le amestecă în tacos şi omlete.
Se pare că furnicile au gust de nuci. Chinezii le prăjesc, thailandezii le adaugă în salată, iar nativii australieni le strivesc şi adaugă apă peste ele, pentru a obţine o băutură uşor acidulată.