luni, decembrie 4, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Furnicile pot detecta un cutremur cu 24 de ore înainte să se producă. Cum se schimbă comportamentul acestora

Un nou studiu făcut în Germania la Universitatea Dusiburg-Essen, furnicile-cal comunică într-un mod absolut distinct atunci când un cutremur se apropie.

Felul în care se comportă furnicile înainte de un cutremur se schimbă

Atunci când un cutremur este iminent, comportamentul acestor furnici se modifică într-un mod inedit. Acestea încetează să mai intre şi să mai iasă din muşuroi. In schimb, acestea se „întâlnesc” cu toate în afara muşuroiul cu o zi înainte sau chiar în ziua în care urmează să aibă loc un cutremur. In acest mod ele evită posibilitatea ca, în timpul cutremurului, colonia lor să fie înghiţită de pământ odata cu muşuroiul.

Anumite celule unice permit furnicilor să detecteze cutremurele

Se spune că furnicile simt tensiunea crescută în univers dinaintea unui cutremur. Dar este mai mult de atât. Testele făcute de cercetătoarea Gabriele Berberich arată că aceste furnici detectează schimbări survenite în emisia de gaze a mediului înconjurător folosindu-se de celulele chemoreceptoare unice pe care le au. Aceste celule le permit furnicilor să simtă schimbările în nivelele de dioxid de carbon. Furnicile au de asemenea şi radare interne numite celule magnetoreceptoare. Acestea le permit să detecteze schimbările din câmpul electromagnetic al pământului.

In timpul studiilor, ce au durat 3 ani, din 2009 până în 2012, Berberich şi colegii acesteia au măsurat diferite cutremure cu magnitudini între 2.0 si 3.2. Berberich a folosit un software special care i-a permis înregistrarea şi supravegherea a 15.000 de colonii diferite de furnici 24 de ore pe zi. Aceasta a descoperit faptul că fiecare colonie a reacţionat numai la cutremure de o magnitudine de 2.0 sau mai mare. De asemenea, fiecare colonie şi-a construit muşuroiul pe câte o linie de falie .

Lecţiile pe care le putem învăţa de la furnici

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa de la furnici.  Nu numai că furnicile sunt foarte bune la comunicare şi lucrează împreuna pentru a-şi construi şi menţine coloniile, dar lucrul împreună este unul deosebit de eficient în a îndeplini anumite sarcini cum ar fi a ridica greutăţi care sunt de 20 de ori mai grele decât corpul lor.

Cu furnicile orice este posibil. Credinţa şi etica muncii la furnici este de neclintit. Abilitatea lor de a se pregăti, supravieţui şi de a prospera în colonii care conţin miliarde de furnici este pur şi simplu impresionantă.

Foarte interesant și..  De unde provine denumirea stațiunii Mamaia?🚣🏼‍♀ Iată istoria și legenda ce circulă despre celebra stațiune a litoralului românesc

De fapt, în 2004, o colonie care se întindea pe o distanţă de aproximativ 100 de kilometri a fost descoperită în Melbourne, Australia. Această colonie cuprindea milioane de muşuroaie şi, bineînţeles, un multiplu de miliarde de furnici.

Furnicile sunt, de asemenea, foarte fertile şi deosebit de productive când vine vorba de înmulţirea speciei. O regină poate depune până la 100 de milioane de ouă în fiecare zi şi poate produce ouă timp de 15 ani.

Sursa: viataverdeviu.ro

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.