miercuri, mai 29, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

G4media.ro – Ghid pentru depistarea deepfake, lansat de o agenție guvernamentală

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), o instituție guvernamentală, a lansat duminică un ghid privind identificarea materialelor de tip Deepfake, potrivit unui comunicat. Ghidul oferă informații despre ceea ce înseamnă Deepfake, procesul de realizare și cum pot fi identificate.

Deepfake-ul este o formă de manipulare digitală care utilizează tehnici avansate de inteligență artificială pentru a crea conținut de tip imagini sau audio-video falsificat. Acest fenomen poate avea consecințe semnificative asupra societății, inclusiv impactul asupra securității și a încrederii publicului în informațiile din mediul online.

  • Exemplu de deepfake, potrivit DNSC: Banca Națională a României (BNR) a avertizat publicul cu privire la o schemă de înșelăciune care implică utilizarea tehnologiei Deepfake pentru a crea videoclipuri false cu guvernatorul BNR. În aceste videoclipuri, guvernatorul pare să promoveze o platformă de investiții, însă BNR a declarat că acestea sunt false. Scamul folosește IA pentru a modifica vocea și imaginea guvernatorului, cu scopul de a induce în eroare publicul pentru a participa la investiții frauduloase, promițând câștiguri financiare rapide și ușoare.

Indicii care pot trăda un Deepfake, potrivit ghidului:

• Mediul înconjurător (de exemplu, umbre inexistente, reflexii prea puternice, zone neclare)

• Imperfecțiuni ale feței (alunițe nerealiste, clipire nesincronizată, distorsiuni în interiorul gurii cum ar fi lipsa dinților și a limbii, dinți mult prea perfecți etc.)

• Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor, de exemplu: din cauza strănutului

Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor poate fi observată la pronunțarea literelor b, m și p.

Uneori apar pixeli în nuanțe de gri la marginile componentelor modificate. Se poate distinge dacă este vorba de o falsificare și atunci când persoana din înregistrare este privită dintr-un alt unghi. Dacă pentru crearea conținutului Deepfake nu s-au folosit fotografii ale persoanei din unghiuri diferite, algoritmul nu poate deduce aspectul persoanei din alt unghi, rezultând distorsiuni.

Foarte interesant și..  9 curiozități uimitoare despre Iisus: Descoperiri care iți vor lumina credința

Sfaturi pentru a evita să fii păcălit de Deepfake-uri:

• Nu crede tot ce vezi online! Internetul este

Citește aici ghidul integral pentru detectarea deepfake-urilor realizat de DNSC

Articolul complet pe G4media.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.