Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că radonul este a doua cauză, după fumat, a cancerului pulmonar. În ciuda faptului că, în România, mor anual între 1.500 şi 1.800 de persoane de cancer pulmonar cauzat de radon, doar câţiva cercetători clujeni atrag atenţia asupra pericolului radonului.
La nivel european, există un Cod de luptă împotriva cancerului, care include 12 puncte. La punctul 9, se precizează: Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.
Singura instituţie unde se cercetează nivelul de radon în România este Centrul de Radioactivitate a Mediului şi Datare Nucleară din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Directorul acestui centru, profesorul Constantin Cosma, explică:
Radonul este un gaz radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu. Uraniul se transformă în radiu, iar acesta în radon. Uraniul se găseşte peste tot, există şi în unghia noastră o mică cantitate de uraniu, dar acolo unde e acumulat în cantităţi mari avem zăcăminte de uraniu. Uraniu există în sol pentru că solul e format din roci care conţin uraniu. Solul conţine uraniu, radiu şi degajă radon. În 4 zile radonul dispare, dar este produs tot timpul în sol, acesta fiind principala sursă de radon din locuinţe”.
Cercetătorul susţine că studiile privind concentraţia radonului s-au făcut pe case şi pe parterul blocurilor, pentru că aici ajunge radonul provenit din sol. La etajele superioare, radonul nu ajunge în concentraţii mari. Radonul există şi în materialele de construcţii, însă concentraţia nu este semnificativă.
În general, radonul se poate infiltra într-o clădire prin diferite canale: podele din lut, fisuri în placa de beton, fisuri în fundaţie, camine (colectoare), goluri ale instalaţiei sanitare, puncte de legătura, deschideri în jurul conductelor de evacuare (de exemplu, racorduri ţevi).
Prezenta radonului în aerul din interiorul clădirilor se datorează mai multor factori: concentrația mare de radon în sol (principala sursă), locuri puţin aerisite, gradul de etanşeitate ridicat al clădirii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atragea atenţia în 2009 (HANDBOOK ON INDOOR RADON- A PUBLIC HEALTH PERSPECTIVE) că radonul este a doua cauză a cancerului pulmonar după fumat. Radonul este mult mai probabil să provoace cancer pulmonar la persoanele care fumeaza sau care au fumat în trecut, decât la nefumători. Cu toate acestea, radonul este cauza principală a cancerului pulmonar la nefumători.
Raportul OMS analizează rezultatele studiilor realizate în Europa (2006), America de Nord (2005) şi China (2004). Există dovezi incontestabile că radonul acţionează ca o cauză a cancerului pulmonar în populaţia generală, la concentraţiile găsite în casele obişnuite, arată OMS.
Citeşte întreg articolul pe adevarul.ro