Seamăna la gust cu obișnuita cafea din comerț, nu produce arsuri stomacale si, păstrând o buna parte din componentele sfeclei proaspete, devine o sursa de vitamine si minerale. Nu dăunează la hipertensiune, boli cardiace.
Este contraindicata pentru diabetici, deoarece sfecla păstrează un conținut mare de zahar. Cafeaua falsa se pregătește din sfecle micuțe și proaspete, curățate, tăiate felii si apoi in fâsii de 1 cm lățime. Bucățelele de sfecla se înșira pe ață si se lasă sa se usuce natural, la soare sau in curent de aer.
Sunt suficient de uscate când devin casante. Scoase de pe ață, se coc în cuptor, întorcându-se periodic. Când s-au rumenit, se pot stropi, pentru aroma, cu esența de rom. Dupa ce s-au răcit, se macină. Ca sa nu se umezească sau sa-si piardă aroma, se păstrează in vase nemetalice bine închise.
Cafeaua falsa nu se fierbe. Pentru fiecare ceșcuță de apa in clocot se adaugă o lingurița cu vârf sau o lingura rasa de pudra de sfecla prăjită. Dupa o infuzare de 5 minute, se poate consuma. îndulcita cu miere, are un gust foarte plăcut. Poate fi consumata inclusiv seara, pentru ca nu produce insomnii.