vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Gheața a început să se topească rapid în zona arctică. Au început să crească și plante și iese la iveală un peisaj nevăzut de mii de ani

Topirea gheții expune peisajele ascunse din Arctica canadiană care nu au fost văzute în mai mult de 40.000 de ani, arată un nou studiu publicat în jurnalul Nature Communications, citat de green-report.ro.

Nu este surprinzător că studiul sugerează că schimbările climatice reprezintă forța motrice din spatele acestei retrageri glaciare și că temperaturile din Arctica cresc cu viteză. Oamenii de știința spun că ne putem aștepta ca zona să se încălzească și mai repede în viitorul apropiat.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Colorado de la Boulder, regiunea arctică canadiană ar putea să înregistreze cel mai cald secol în ultimii 115.000 de ani.

“Zona arctică se încălzește de două – trei ori mai repede decât restul lumii, așa că, natural, ghețarii și calota de gheață vor reacționa mai repede”, spune Simon Pendleton, autorul principal și cercetător de doctorat în Colorado Institute of Arctic and Alpine Cercetare.

Cercetările lui Pendleton și ale colegilor săi se bazează pe studiul plantelor colectate de la marginea calotelor de gheață de pe insula Baffin, a cincea cea mai mare insulă din lume. Peisajul este dominat de fiorduri profund incizate și platouri la altitudini mari, cu relief plat. Acesta din urmă conservă licheni și mușchi în poziția lor inițială în gheață pentru perioade de timp care durează mii de ani – cam ca o camer.

Observațiile anterioare indicau faptul că stratul de frunze va fi în curând “îndepărtat” din mediul înconjurător odată ce au pierdut stratul de gheață de protecție, fie prin topirea din timpul verii, fie prin zăpadă vântată în timpul iernii. Acest lucru permite oamenilor de știință să facă o presupunere rezonabilă că vegetația colectată astăzi este vegetația care a fost acoperită de gheață încă din perioada inițială de creștere. Ca atare, acesta oferă un barometru destul de decent pentru cât de departe și cât de repede se retrag ghețarii.

“Ne deplasăm spre marginile de gheață care se retrag, eșantioanele de plante expuse recent în aceste peisaje antice și carbonul datează plantele pentru a obține o idee despre data când gheața a avansat ulterior peste acea locație”, a spus Pendleton.

În total, echipa a colectat 48 de probe de plante din 30 de zone de pe insula Baffin, precum și probe de cuarț, care au fost utilizate pentru a confirma vârsta și gheața acoperă istoria mediului. Analiza din laborator sugerează că plantele din cele 30 de capace de gheață ar fi putut fi conservate într-o foaie constantă de gheață în ultimii 40.000 de ani – sau mai mult.

Insula de pe Terra de unde nu s-a mai întors nimeni

Rezultatele au fost apoi comparate cu datele despre temperatură, recuperate din miezurile de gheață din Groenlanda și Insula Baffin, care sugerează că temperaturile din ultima sută de ani sunt cele mai calde din regiune timp de 115.000 de ani.

Foarte interesant și..  Ceasul cel mai precis din lume. Nu mai trebuie întors și nu mai trebuie setat niciodată

“Spre deosebire de biologie, care a petrecut ultimii 3 miliarde de ani în dezvoltarea unor strategii pentru a evita impactul schimbărilor climatice, ghețarii nu au nicio strategie de supraviețuire”, a explicat autorul senior Gifford Miller, profesor de științe geologice la Colorado Boulder.

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

  1. Cei care au făcut Teleenciclopedia ei să aibă grijă ce plante răsar și dacă sunt de folosință să le ocrotească spre înmulțire și de sunt de neutilizat de om sau animale să fie extirpate din FAȘĂ .Pot fi luate în ghivece duse la solar dacă sunt snsibile .Poate este o legumă care va vindeca boli și cele care nu ar fi de folosință pot fi cercetate poate sunt medicinale .Și nus de 40 mii ani poate sunt de sute de mii sau milioane de ani vechime . Adică de la refacerea acestui pămînt . De cînd sa îngropat pădurile și noi scoatem cărbuni . Și petrol la fel fauna veche de milioane de ani pot data .Voi vedeți acele cruste straturi ale solului în toate regiunile sunt la fel strat nisip pietriș lut clisă deci așa sa făcut tera asta întro gaură neagră ce se vede acolo se rotește și se adaugă straturile deși este ca la un malaxor care are apă în interior și se așerne strat după strat . Eu pot da explicațiea asta cum mi sa revelat facerea că este minciună bibliea cu facerea geneza și tot este nimciună NEADEVĂRAT ESTE SCRIS .Și omul nui din clisă că este făcut prima dată DUH ca ZEII EI ERAU DUHURI și au zis facem om după asemănarea noastră deci DUHURI și după sa făcut acest trup de carne du din clisă este inginerie nu joacă cu clisa .Numai cîte specialități în medicină are corpul UMAN .Cît de complex este .Da că acele ape roșii care curg din ghețuri sunt utilaje din netal care a oxidat definitiv și este rugină oxid .Așa după cu, a fost găsit acel Mamut care avea iarbă în gură așa la prins sfârșitul lumii atunci și a fost prins de îngheț fiind la poli care au înghețat instant .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.