Acasă Recomandate Gutuile, fructele care previn infarctul. Iată cum trebuie consumate

Gutuile, fructele care previn infarctul. Iată cum trebuie consumate

1

Vedete ale toamnei, prin gustul şi aroma lor inconfunfabile, gutuile sunt considerate adevărate medicamente naturale pentru ficat, plămâni, inimă şi stomac, deoarece îşi păstrează proprietăţile indiferent dacă le consumăm crude, coapte, uscate sau fierte.

Cele mai îndrăgite fructe ale toamnei conţin 70 – 72% apă, 7 – 8% zaharuri, 0,5% protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C şi PP. Printre calităţile gutuilor se numără proprietăţile antidiareice (în special frunzele), antihemoragice (seminţele), astringente (frunzele şi fructele), cosmetice, digestive, emoliente (seminţele), hemostatice, hidratante, laxative (seminţele), răcoritoare, sedative şi tonice. Un mod sănătos de a folosi gutuile este consumul fructelor ca atare, în stare proaspătă, bine coapte şi neprocesate termic, scrie Adevărul.

„În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea”, explică Marina Grigore, specialit în apifitoterapie.

Sub formă de compot, spun specialiştii, gutuile te scapă de crampe intestinale, diaree şi dureri provocate de ulcer. Consumate zilnic, ele reglează şi tranzitul intestinal, fiind contraindicate celor cu tendinţă spre constipaţie. De asemenea, o cură cu gutui este benefică şi pentru tratarea hemoragiilor uterine şi a hemoroizilor externi.

„Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului”, spune specialistul.

Vindecă tusea

Datorită efectul emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandată în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. Infuzia dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte se consumă de 2 ori pe zi, una dimineaţa şi una seara, timp de o săptămână. Infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ, se prepară din 30 g de flori la un litru de apă clocotită. Se bea pe tot parcursul zilei.

Foarte interesant și..  Mămăligă cu lapte, ajută și ficatul, scade și colesterolul. Da, e Mâncarea Săracului, dar ajută enorm organismul uman

Calmant în caz de insomnii

Gutuia este un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor. De asemenea, gutuile mai sunt recomandate în colici intestinale, diaree cronică, dizenterie, în cazuri de hemoragie, dar şi contra iritaţiilor pielii, în răceală, răni, stomatită, chiar şi în tuberculoză. Seminţele fructului sunt foarte utile în cazuri de afte, arsuri, bronşită, inflamaţii ale mucoaselor, iritaţii ale pielii, răguşeală, traheită, tuse.

Salata de gutui

Gutuile pot fi consumate şi sub formă de salată. Salata de gutui se prepară astfel: se dau pe răzătoare gutui, mere şi morcovi, apoi se adaugă miere. Această salată este recomandată a se consuma la micul dejun în caz de diaree cronică, precum şi în caz de hepatită cronică.

Pulpa de fruct consumată în stare crudă, precum şi sucul de gutui, sunt foarte utile în cazurile de diaree şi dizenterie, mai ales la copii, dar şi în afecţiuni bucale, gingivite, faringite. Pentru uz cosmetic, cojile de gutui sunt foarte utile împotriva ridurilor. Se lasă la macerat timp de 15 zile cojile de gutui în puţin alcool. Maceratul astfel obţinut se foloseşte pentru loţiuni cosmetice.

Citeste mai mult: adev.ro/pyvrbf


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentSângele artificial universal produs de japonezi, soluția pentru salvarea multor vieți! Chiar şi cei cu grupă rară de sânge pot fi transfuzați
Articolul următorInteligența artificială va desconsidera ființa umană, ca fiind rudimentară, și va lua locul vechilor zei