marți, aprilie 16, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Iată hrana viitorului. Este produsă din electricitate, apă şi aer, va fi în curând în magazinele din Europa

Compania finlandeză Solar Foods intenționează să înceapă producția de alimente obţinute din electricitate, apă și aer şi, în doi ani,  să vândă în magazinele din Europa, scrie The Guardian, citat de Adevărul.

Compania din Helsinki va căuta să obţină o licenţă de comercializare din partea Uniunii Europene. Solar Foods lucrează deja cu Agenţia Spaţială Europeană pentru crearea unui produs similar cu făina, care poate fi folosit de astronauţi.

Praful produs de compania finlandeză este cunoscut sub numele de Solein şi poate fi adăugat ca ingredient produselor alimentare. Modul în care este produs este similar cu cel prin care este produsă berea, microbii puşi în lichid fiind hrăniţi cu dioxid de carbon şi bule de hidrogen emanate din apă în urma utilizării electricităţii. Odată ce sunt uscate, proteinele obţinute prin această metodă se transformă în praful respectiv.

„Este un cu totul nou tip de mâncare, un nou tip de proteină, diferit de toate alimentele de pe piaţă prin modul în care este produs, fără agricultură sau acvacultură”, a spus Pasi Vainikka, directorul executiv al companiei. Mai mult, acesta consideră că produsul reprezintă o adevărată revoluţie în producerea de alimente, metoda după care este creat neutilizând niciun ingredient de origine animală sau vegetală. Nu doar că poate fi utilizat ca ingredient în diferite feluri de mâncare, dar Vainikka crede că este posibil ca praful Solein să fie făcut să arate ca pâinea sau carnea.

„Unul dintre motivele pentru care carnea a devenit atât de importantă pentru dietele noastre este că acest aliment este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Solein conține și ea toți aminoacizii esențiali, însă, cum este obținută folosind dioxid de carbon și electricitate, nu este nevoie de întinderi mari de pământ pentru a o produce”, se explică pe site-ul Solar Foods.

Foarte interesant și..  In acest loc din România se respiră cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de radiații și poluare. Aici sunt 13º C, tot timpul anului, iar viteza vântului este de 0 km

Dacă produsul este mai mult decât un experiment şi se dovedeşte a fi viabil, potenţialul acestuia ar fi uriaş. Având în vedere contribuţia ridicată a industriei alimentare la emisiile de carbon şi faptul că jumătate din pământul locuibil al planetei este folosit pentru agricultură, praful Solein poate servi ca un substitut mult mai ecologic pentru majoritatea alimentelor produse în prezent.

Compania crede că produsul său va deveni „o recoltă nouă” pentru umanitate, lucru semnificativ dacă ținem cont de faptul că, până acum, ne-am bazat pe plante și animale pentru propria noastră existență.

Citeste mai mult: adev.ro/ptvvx3

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.