vineri, martie 28, 2025

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Îmbrăţişaţi-i zilnic pe cei dragi! Efectele terapeutice sunt uimitoare.

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Viena, a demonstrat că îmbrăţişările au un efect pozitiv asupra sănătăţii noastre pe termen lung. Îmbrăţişându-i în mod regulat pe cei pe care îi iubim, putem obţine o scădere a tensiunii arteriale şi a nivelului de stres.

Omul simte nevoia să fie dorit. Aceasta este una dintre principalele nevoi ale fiinţei umane. Dacă nu se simte iubit, omul începe să moară. Dacă simte că viaţa sa nu contează pentru nimeni, ea îşi pierde semnificaţia chiar pentru el însuşi. De aceea, iubirea este cea mai importantă terapie posibilă.

Îmbrăţişarea nu este altceva decât un gest de iubire, de căldură, de atenţie. Simpla senzaţie de căldură provenită de la cealalta persoană poate vindeca multe boli.

Cercetătorii austrieci au descoperit că oxitocina – un hormon important, se secretă în sânge în momentul în care o persoana este îmbrăţişată de o persoană în care are încredere. Oxitocina este produsă de glanda pituitară şi secretarea acesteia poate să reducă nivelul de stres, să coboare tensiunea arterială şi să îmbunătăţească memoria.  De obicei, glanda pituitară secretă oxitocina în momentele de conectare puternică, cum ar fi atunci când mama îşi alăptează bebeluşul sau când soţii se consolează unul pe altul.

Un alt lucru foarte important descoperit de cercetători este acela că, în timp ce îmbrăţişările între cei care se iubesc cresc nivelul oxitocinei, îmbrăţişările între străini coboară acest nivel.

„Efectele pozitive apar […] numai dacă oamenii au încredere unul în altul, dacă sentimentele sunt reciproce şi dacă semnalele corespunzătoare sunt transmise” a afirmat neurofiziologul Jurgen Sandkuhler, şeful echipei de cercetare. „Dacă oamenii nu se cunosc între ei sau dacă îmbrăţişarea nu este dorită de ambele părţi, efectele sale sunt pierdute”.

Foarte interesant și..  Nu ignoraţi aceste 4 SEMNE! Aşa apare DIABETUL!

Sandkuhler spune că acest lucru se întâmplă deoarece oxitocina nu este eliberată în sânge dacă îmbrăţişarea nu este dorită sau dacă vine de la un străin. Mai mult decât atât, în aceste cazuri, este eliberat cortizolul, hormonul stresului.

„Îmbrăţişările de la străini pot duce la stres, deoarece comportamentul nostru normal „de a ţine distanţa” este  încălcat.

Sandkuhler avertizează oamenii în ceea ce priveşte  îmbrăţişarea străinilor şi îi încurajează să respecte intimitatea celorlalţi.  De asemenea, el se pronunţă împotriva participării la campaniile de îmbrăţişări gratuite pe stradă sau în alte spaţii publice, genul de campanii care sunt populare în Europa şi nu numai. Acesta spune că violarea spaţiului intim este percepută, în general, ca o ameninţare.

Sursa: Viaţa Verde Viu

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

  1. Va recomand o carte …pentru orice femeie care se respecta.
    „Una din noi e de prisos”,scrisa de Sidonia Dragusau
    http://www.sidonia.ro

    La bucurie, la necaz, si de regula cind nu mai stiu directia, citesc cite un rind si-mi revin. Ca un prieten bun, cu o vorba buna la nevoie…

    Eram la liceu cand am citit si eu cartea,in timpul orelor chiar.Si colega mea de banca, de fapt am stat trei intr-o banca, a citit-o in acelasi timp. Am avut-o de la o vecina, care si ea o avea de la altcineva….

    Am incercat ani la rindul sa aflu ceva despre cartea astea, eventual sa ajung in posesia unui exemplar…nici o sansa. Am ramas doar cu pasaje indragite, scrise intr-un carnetel vechi.

    Cartea asta a fost pentru mine ceace mai tirziu a devenit si Arta conversatiei a Ilenei Vulpescu- cartea de capatai.

    De aceea m-am bucurat sa o pot citi pe site-ul autoarei Sidonia Dragusanu
    http://www.sidonia.ro/2014/05/una-din-noi-e-de-prisos-roman.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.