duminică, aprilie 14, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

In Uniunea Europeană drumul de acasă până la serviciu este considerat timp lucrat

O decizie a Curții Europene de Justiție vine să avantajeze angajații din toată Europa, inclusiv pe cei din România. Este cazul agenților de vânzări, al instalatorilor, al electricienilor, dar și al altor categorii de angajați care nu au nevoie să treacă pe la birou pentru a-și îndeplini sarcinile de lucru.

În urma unei acțiuni intentată de sindicatele spaniole companiei Tyco, specializată în sisteme anti-furt, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că,„în cazul în care lucrătorii nu au un loc de muncă fix sau obişnuit, timpul de deplasare a acestor lucrători de la domiciliu la clienţi constituie «timp de lucru»”.

Conform newsar.ro, decizia luată pe 10 septembrie a.c. impune ca responsabilitatea de a controla ce fac angajaţii în perioada pe care ei o declară „timp de deplasare” ( timp lucrat ) revine companiei pentru care aceștia lucrează. De asemenea, „dacă un lucrător care nu are un loc de muncă fix îşi exercită funcţiile în cursul deplasării pe care o efectuează la sau de la un client, acest lucrător trebuie să fie considerat ca aflându-se la locul de muncă pe durata acestui traseu”.

„Această constatare nu este de natură să fie afectată de împrejurarea că unii lucrători, într-o situaţie precum cea în discuţie în litigiul principal, încep şi termină astfel de trasee la domiciliu, întrucât această împrejurare decurge în mod direct din decizia angajatorului de a desfiinţa sediile regionale, iar nu din voinţa acestor lucrători. Aceştia, întrucât au pierdut posibilitatea de a determina în mod liber distanţa care separă domiciliul lor de locul obişnuit în care începe şi unde se termină ziua lor de lucru, nu pot fi obligaţi să îşi asume alegerea angajatorului lor de a desfiinţa aceste sedii”, se arată în fundamentarea deciziei Curții Europene de Justiție.

Foarte interesant și..  Statul oferă un "cadou de revenire" de 40.000 de euro pentru cine se întoarce în ţară şi vrea să-şi deschidă o afacere. Cum puteţi obţine fondurile

Totodată, decizia precizează că modul în care sunt plătiţi angajaţii pentru minutele sau orele petrecute pe drum nu poate fi stabilit de Curte. Acest lucru urmează a fi stabilit de firmă, respectând legislaţia muncii în vigoare.

Hotărârea Curţii Europene ar putea afecta milioane de angajaţi din statele membre UE care lucrează la firme fără sedii fixe.

Potrivit analiștilor, ca urmare a acestei decizii, mii de angajatori ar putea fi găsiţi vinovaţi de încălcarea directivelor Uniunii Europene.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.