vineri, iulie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Din cauza unui „scrintit mintal”, milioane de oameni au murit în 1969. Cu un an înainte în China, Mao a ordonat uciderea a 600 de milioane de vrăbii

Poate putina lume isi mai amintește de evenimentele anului 1958, cand in Europa de est legea o faceau sovieticii, iar la capatul continentuui asiatic nu misca nimic fara hotararea stapanului absolut al milioanelor de chinezi.

Dezastrele ecologice au reprezentat, de-a lungul timpului, un lucru comun pentru omenire, dar niciunul nu se poate compara cu cel care a început în China în anul 1958. Mao Zedong, liderul Republicii Populare Chineze a decretat ca toate vrăbiile să fie omorâte pe motiv că mănâncă foarte multe cereale.

Atunci, liderul Mao Zedong a stabilit, fara sa se consulte cu nimeni, ca omenirea este amenintata de patru mari pericole care trebue inlaturate urgent din calea dezvoltarii ei: tantarii, mustele, sobolanii si vrabiile, scrie portalul Factroom citat de ziare.com

Se pare ca ideea i-a venit citind un raport al unui cercetator chinez, care stabilise ca o vrabie poate consuma 4,5 kg cereale pe an. Un calcul simplu facut chiar de Mao Zedong personal arata ca un milion de vrabii consuma cat hrana a 60.000 oameni pe an, iar numarul vrabiilor in China este incomensurabil mai mare decat cel al oamenilor.

Cu alte cuvinte, vrabiile sunt cauza saraciei si lipsei de alimente din tara. Daca poporul chinez va nimici vrabiile, bunăstarea se va revarsa automat asupra locuitorilor.

Mao Zedong nu era omul care sa stea prea mult pe ganduri. De altfel, toti liderii comuniști din toate tarile se caracterizau prin acțiunile lor pripite si luate fara a se consulta cu specialisti sau experti, in care nu aveau nicio incredere.

In acel an an 1958, s-a declansat in intreaga China o campanie nationala impotriva vrabiilor. Toti cetatenii erau chemati sa ucida vrabii si sa prezinte la un centru de colectare ghiara stanga. Era proba faptului implinit. Pentru un anumit numar de ghiare prezentate, chinezul primea o recompensa.

Goana dupa recompense si entuziasmul cu care se executau poruncile sefului suprem au produs atunci un dezastru printre vrabii. Un ziar din Beijing informa cititorii ca intr-o singura zi, 13 decembrie 1958, entuziasmul popular a ucis nu mai putin de 194.432 vrabii, ale caror ghiare au fost predate organelor in drept.

Pe toata durata campaniei, au fost ucise sute de milioane de vrabii, iar consecintele se cunosc pana astazi, cand aceasta mica zburatoare aproape lipseste din peisaj.

In scurt timp insa, in China a început sa se facă simțita invazia de insecte. Deosebit de îngrijorătoare erau roiurile de lacuste, cum nu se mai vazusera in tara.

Atacul lacustelor a fost una din cauzele marii foamete din China anilor 1959-1961 cand datorita lipsei de alimente au murit 30 de milioane de oameni. Liderul Mao le-a cerut explicatie savantilor iar acestia n-au avut incontro si au fost nevoiti sa explice cauza: vrăbiile distrug larvele lăcustelor. Fara vrabii, ele se dezvolta in voie.

Inteleptul lider si-a dat seama ca a tulburat ecosistemul si a cerut partenerilor comerciali sa-i exporte vrabii. Nu s-a oferit decat URSS, de unde Mao a importat o cantitate de vrabii siberiene, care insa s-au aclimatizat greu in mediul ambiant din noua lor locatie.

Foarte interesant și..  Iți taie răsuflarea. Senzații tari din cel mai înalt lift construit vreodată pe Pământ - liftul Bailong

Deficitul de vrabii mai exista in China si astazi, iar combaterea lăcustelor se face cu insecticide.

Sursa http://www.ziare.com/cultura/documentar/razboiul-vrabiilor-responsabil-de-moartea-a-30-milioane-de-oameni-in-china-1314135

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.