joi, aprilie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

În cazul unui atac nuclear, care este primul lucru pe care trebuie să-l facem să ne salvăm viața?

Exploziile nucleare pot provoca daune semnificative și victime. Unda de șoc, radiațiile și căldura sunt extrem de periculoase dar vă puteți menține familia în siguranță știind ce să faceți și fiind pregătiți dacă se întâmplă, relatează Ziare.com

Primele minute de după explozie sunt esențiale pentru salvarea vieții

Precipitațiile nucleare – materialul radioactiv rezidual propulsat în atmosfera superioară în urma unei explozii nucleare, numit așa deoarece „cade” din cer după ce explozia și unda de șoc au trecut – sunt cele mai periculoase în primele ore după detonare, când se emite cel mai mare nivel de radiație, se mai arată pe site-ul guvernamental al SUA.

Este nevoie de timp pentru ca precipitațiile să ajungă înapoi la nivelul solului, de multe ori mai mult de 15 minute pentru ariile din afara zonelor de daune imediate ale exploziei.

Acesta este timp suficient pentru a putea preveni expunerea semnificativă la radiații urmând acești pași simpli:

  • Găsiți un adăpost

– Intrați în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiațiile. Cărămida sau betonul sunt cele mai bune.

– Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată dacă ați fost afară după ce au sosit precipitațiile radioactive. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.

Mergeți la subsol sau la mijlocul clădirii. Stai departe de pereții exteriori și de acoperiș. Încercați să mențineți o distanță aproximativ 2 metri față de persoanele care nu sunt din familie.

  • Rămâneți înăuntru
Foarte interesant și..  Șoșoacă, viitorul Președinte al României încă din primul tur. „Mi-au spus nişte băieţi care fac sondajele că procentul meu este atât de mare încât următorii trei la un loc nu mă pot ajunge”

– Stați înăuntru timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni. Continuați să practicați distanțarea socială și purtați mască.

– Nu plecați pentru a ajunge la un alt adăpost unde se află ceilalți membri ai familiei. Dacă au găsit unde să se adăpostească trebuie să rămână acolo. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații periculoase.

– Ține-ți animalele de companie înăuntru.

  • Rămâneți conectați

– Accesați orice media disponibilă pentru informații oficiale, cum ar fi când este sigur să ieșiți și unde ar trebui să mergeți.

– Radiourile care funcționează cu baterii și cu manivelă vor funcționa după o detonare nucleară.

Vezi mai multe aici

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.