Localitatea Biia este parte componentă a comunei Şona şi are ceva mai mult de 1.200 de locuitori.
Într-o parte a satului se află mai multe movile care seamănă cu nişte piramide. Acestea contrastează puternic cu peisajul plat din jur, motiv pentru care au ridicat şi ridică în continuare multe semne de întrebare cu privire la originea lor.
Potrivit legendei, sub movilele uriaşe s-ar odihni sute de ieniceri şi spahii răpuşi într-o mare bătălie ce a avut loc în urmă cu sute de ani, în perioada Evului Mediu. ”Bătranii le numesc ghiasmazău, adică câmp de luptă sau câmp de jale. Se zice că, demult, turcii au vrut să atace satul. Pentru a-şi salva averile, cei mai curajoşi oameni din Biia s-au organizat şi unii dintre ei făceau de strajă. Când îi vedeau pe turci, dădeau semnalul prin aprinderea focurilor”, spune unul dintre locuitorii comunei.
Astfel, atunci când armata otomană s-a apropiat de hotarele satului, războincii locurilor i-au aşteptat aşa cum se cuvine. Localnicii i-au fugărit pe turci până în acest loc, unde s-au luptat toată noaptea. Până dimineaţa, armata otomană a fost înfrântă. Locuitorii satului ar fi adunat trupurile şi armele turicilor şi le-au îngropat în acest loc. Astfel, spune legenda, s-ar fi format movilele de la Biia.
Astfel de movile mai există într-un sat din Braşov care se numeşte exact ca şi comuna din Alba, din care face parte localitatea Biia. Piramidele de la Şona – Braşov sunt, de asemenea, ”purtătoare” de legende. Sunt opt movile, care ating aproape câte 30 de metri înălţime, dispuse pe două şiruri, aşezate în ordinea mărimii. Una dintre legende spune că piramidele au fost ridicate pe vremea dacilor, iar în măruntaiele movilelor s-ar găsi chiar şi nişte comori.
Piramidele domină satul, iar localnicii îi numesc guruieţi, adică ridicătură de pământ. Cercetătorii au comparat deluleţele de la Şona cu tumulii în care erau îngropate căpeteniile celte sau scite, mai ales că aceste popoare au traversat şi teritoriul României. În plus, arheologii au găsit în jurul piramidelor ceramică din epoca târzie a bronzului şi din perioada Hallstat. Există însa şi teorii, apărute de-a lungul timpului, care încearcă să demonstreze că piramidele nu se află întâmplător la Şona. Una dintre legende, pe care oamenii locului o povestesc puţinilor turişti ce poposesc în satul lor, spune că de fapt movilele ar fi nişte morminte de uriaşi sau au fost, oricum, construite de către aceştia.
Citeste mai multe pe: Adevarul.ro