Acasă Agricultura si economie Aurul României stă ascuns prin alte țări, iar noi cerșim din poartă-n...

Aurul României stă ascuns prin alte țări, iar noi cerșim din poartă-n poartă, chiar dacă munții noștri aur poartă

0

În urmă cu cu mai bine de un deceniu ani România pierdea „poansonul”, brandul pentru aur. Nici măcar azi Guvernatorul Băncii Naţionale nu a dat o explicație plauzibilă pentru această catastrofă naţională.

Pentru cei ce nu știu ce înseamnă poansonul într-o economie de piaţă şi, mai mult, într-o ţară cu resurse naturale, explicaţiile le găsiţi mai jos, într-un articol publicat de hotnews.ro, în 2006.

„In 1970, Romania era recunoscuta ca producator de aur garantat. Fiecare lingou turnat la combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare avea numarul de ordine, greutatea, concentratia, denumirea producatorului si un poanson al Bancii Nationale.

Poansonul este un fel de brand al aurului. „BNR era analizorul acreditat pe cea mai mare bursa a aurului din lume, cea din Londra. Aurul poansonat de BNR la Baia Mare prezenta garantie pe bursa londoneza. Cand cineva dorea sa cumpere aur din Romania, acesta nu mai era analizat si nici macar cantarit”, explica expertul in piata metalelor pretioase, Horia Ozarchevici.

In 2002, Phoenix Baia Mare pierde poansonul international. La bursa din Londra, Romania este scoasa de pe lista producatorilor de aur „good delivery”. Motivul oficial este ca productia combinatului baimarean nu se mai incadreaza in standardele internationale.

Motivul neoficial este scandalul financiar care falimenteaza compania anglo-indiana Allied Deals, proprietarul din acel moment al combinatului baimarean. Allied Deals, apoi RBG cumparasera Phoenix de la statul roman pentru 37 milioane $”.

Analistii pietei aurului spun ca Romania nu mai are sanse de a indeplini conditiile de reintrare pe lista producatorilor de aur garantat. Rezervele subsolului sunt in scadere. Transgold Baia Mare si-ar putea reduce productia cu 85%, din cauza unei decizii a justitiei din Ungaria, in urma celebrului scandal de poluare cu cianuri.

Foarte interesant și..  Televizoarele inteligente ascultă și înregistrează tot ce vorbiți în casă. Serviciile secrete primesc înregistrările

Aurul romanesc este rar, dar si scump, din cauza taxei pe valoarea adaugata. De cinci ani, Banca Nationala n-a mai cumparat aur pentru rezerva de stat. „TVA pe aur pentru investitii nu e normala, iar sa aplici TVA pentru aurul care intra in rezervele internationale ale tarii e chiar exagerat. La bursele internationale poti lua aur fara TVA”, spune un alt specialist in piata aurului, Dan Neacsu.

https://stiinta-mister.ro/rosia-montana-singurul-loc-din-lume-in-care-se-gaseste-aur-monoatomic-care-sunt-proprietatile-acestui-elixir-mistic/

Experti ca Dan Neacsu sau Horia Ozarchevici n-au ce sa analizeze, pentru ca nu avem o piata reglementata a aurului. Noul statut al BNR nu-i mai permite bancii centrale sa intervina.

Producatorii, bijutierii sau bancherii discuta despre o bursa a aurului. „Daca ar exista o bursa, s-ar intalni cererea cu oferta, s-ar vinde intr-un singur loc, aurul ar fi certificat, ar exista controlul pietei, s-ar scoate la suprafata piata neagra”, spune Ozarchevici. Piata neagra reprezinta cam trei sferturi din tranzactiile cu aur in Romania.


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentTriunghiul Bermudelor, într-o pădure celebră din România
Articolul următorCea mai grea iarnă din istoria României. Acum nici iernile nu mai sunt cele de altadată