miercuri, decembrie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Păduri care au arbori cu rădăcini aeriene și rezistă în apa sărată

La țărmurile mărilor calde și în deltele unor fluvii exisă păduri cu arbori care s-au adaptat condițiilor de mediu și prezintă rădăcini aeriene. Ce rol au? Cum extind suprafețele de uscat?

Mangrovele cuprind arbori, arbuști și alte plante care se dezvoltă în regiuni calde unde se manifestă la țărmuri mareea (cu oscilații de nivel ale mării). Astfel de păduri apar atât în zona estuarelor cât și a deltelor. Cea mai întinsă pădure de mangrove de pe Terra se află în delta Gangelui.

Arborii au înălțimi de până la 30 metri și sunt veșnic verzi. Rădăcinile lor adventive au rol de fixare și sunt în formă de cârlige, iar cele aeriene sunt rădăcini respiratorii (pneumatofori).

Mangrovele  sunt prezente în climate tropical umede din Asia, Australia, Africa, America Centrală și de Sud

Pădurile de mangrove reprezintă cel mai productiv sistem biologic de pe Pământ. Aici trăiesc păsări, pești, șerpi veninoși și crocodili. Formațiunea forestieră asigură hrană pentru pești, maimuțe, crabi, lilieci și chiar albine.

Există circa 70 de specii de arbori din mai multe familii (hibiscus, acanthus, mirt, etc.). Îndiferent cât trăiesc arborii au ceva în comun capacitatea de adaptare la condițiile de mediu. Fiecare formațiune de mangrove și-a dezvoltat un sistem de filtrare a apei pentru a îndepărta o mare parte a sării din apă.

Sistemul complex de rădăcini le permit supraviețuirea în regiunile afectate de maree. Plantele acestea ajută la extinderea suprafețelor cu floră și faună din regiunile continentale. În Australia aborigenii consideră că o specie de mangrove seamănă cu primul strămoș al lor Giyapara. Acesta trăia în zona mlăștinoasă  a țărmului australian.

Rădăcinile plantelor formează adevărate baraje care opresc sedimentele aduse de râuri, iar ramurile uscate, căzute reduc foarte mult eroziunea produsă de valuri, deci permit în timp extinderea (cu mici suprafețe a uscatului).

Foarte interesant și..  Cum poți recunoaște semnele unui atac vascular cerebral și cum să-l previi

Deși au o importanță deosebită în păstrarea echilibrului ecologic, mangrovele sunt amenințate în lumea largă de intervenția antropică în mediul geografic natural. S-au construit lacuri unde se practică acvacultura, case suspendate pe piloni, hoteluri în regiuni de uscat și chiar ferme. Și astfel arborii pot fi distruși direct sau indirect (scurgeri de ulei, deversări de substanțe chimice, petrol).

Rezistența acestor formațiuni vegetale la catastrofe naturale a impresionat o lume întreagă. Valurile mari provocate de tsunami în Oceanul Indian în anul 2004 au șters numeroase localități din  zona litorală, dar pădurile de mangrove au rămas întacte, făcând față valurilor de zeci de metri.

Acest ecosistem trebuie conservat pentru noi și generațiile ce vor veni.

Surse: ngm.nationalgeographic.com,  https://en.wikipedia.org/wiki,  ocean.si.edu, https://ro.wikipedia.org/wik

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.