Connect with us

Agricultura si economie

Păduri care au arbori cu rădăcini aeriene și rezistă în apa sărată

Published

on

Mangrovele cuprind arbori, arbuști și alte plante care se dezvoltă în regiuni calde unde se manifestă la țărmuri mareea (cu oscilații de nivel ale mării). Astfel de păduri apar atât în zona estuarelor cât și a deltelor. Cea mai întinsă pădure de mangrove de pe Terra se află în delta Gangelui.

Arborii au înălțimi de până la 30 metri și sunt veșnic verzi. Rădăcinile lor adventive au rol de fixare și sunt în formă de cârlige, iar cele aeriene sunt rădăcini respiratorii (pneumatofori).

Mangrovele  sunt prezente în climate tropical umede din Asia, Australia, Africa, America Centrală și de Sud

Pădurile de mangrove reprezintă cel mai productiv sistem biologic de pe Pământ. Aici trăiesc păsări, pești, șerpi veninoși și crocodili. Formațiunea forestieră asigură hrană pentru pești, maimuțe, crabi, lilieci și chiar albine.

Există circa 70 de specii de arbori din mai multe familii (hibiscus, acanthus, mirt, etc.). Îndiferent cât trăiesc arborii au ceva în comun capacitatea de adaptare la condițiile de mediu. Fiecare formațiune de mangrove și-a dezvoltat un sistem de filtrare a apei pentru a îndepărta o mare parte a sării din apă.

Sistemul complex de rădăcini le permit supraviețuirea în regiunile afectate de maree. Plantele acestea ajută la extinderea suprafețelor cu floră și faună din regiunile continentale. În Australia aborigenii consideră că o specie de mangrove seamănă cu primul strămoș al lor Giyapara. Acesta trăia în zona mlăștinoasă  a țărmului australian.

Rădăcinile plantelor formează adevărate baraje care opresc sedimentele aduse de râuri, iar ramurile uscate, căzute reduc foarte mult eroziunea produsă de valuri, deci permit în timp extinderea (cu mici suprafețe a uscatului).

RECOMANDARE
Surpriza pentru romanii care lucreaza in Austria. Alocatiile copiilor au fost reduse drastic

Deși au o importanță deosebită în păstrarea echilibrului ecologic, mangrovele sunt amenințate în lumea largă de intervenția antropică în mediul geografic natural. S-au construit lacuri unde se practică acvacultura, case suspendate pe piloni, hoteluri în regiuni de uscat și chiar ferme. Și astfel arborii pot fi distruși direct sau indirect (scurgeri de ulei, deversări de substanțe chimice, petrol).

Rezistența acestor formațiuni vegetale la catastrofe naturale a impresionat o lume întreagă. Valurile mari provocate de tsunami în Oceanul Indian în anul 2004 au șters numeroase localități din  zona litorală, dar pădurile de mangrove au rămas întacte, făcând față valurilor de zeci de metri.

Acest ecosistem trebuie conservat pentru noi și generațiile ce vor veni.

RECOMANDARE
Fenomen meteorologic rar intr-o comuna din Buzau: Ninsoare cu tunete si fulgere (Video)

Surse: ngm.nationalgeographic.com,  https://en.wikipedia.org/wiki,  ocean.si.edu, https://ro.wikipedia.org/wik

loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Agricultura si economie

E oficial. Guvernul a îngheţat indemnizaţiile bugetarilor. Ce patesc veniturile acestora in 2019

Published

on

By

Bugetarii au intrat in colimatorul Guvernului care a inghetat anumite drepturi ale acestora pentru anul 2019. Guvernul a adoptat vineri Ordonanţa de Urgenţă care prevede, printre altele, îngheţarea indemnizaţiilor, sporurilor, compensaţiilor şi alte facilităţi băneşti acordate bugetarilor, astfel încât aceştia se vor bucura în 2019 doar de majorarea salariului minim pe economie, nu şi de creşterea sumelor pe care le-ar fi primit dacă nu s-ar fi plafonat valoarea indemnizaţiilor. Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea alin. 1 al art 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost aprobată în şedinţa de vineri a Executivului.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în articolul 6 al Ordonanţei. Acelaşi act normativ stabileşte şi că orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci compensate cu zile libere.

„Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”, se arată în documentul citat.

Citeste mai mult: adev.ro/pkgbrl

RECOMANDARE
Restaurantele ne ofera cancer pe blat. Ce produse periculoase contine pizza in loc de branza si cascaval
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***