miercuri, octombrie 4, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Infarctul silenţios distruge inima şi nu dă simptome care să ne trimită la medic! Ce manifestari îl preced?

„Chiar dacă nu avem simptome evidente, inima suferă în momentul în care se produce un infarct silenţios.“

În general infarctul este precedat de dureri mari în piept şi în braţ, adesea însoţite de amorţeli şi transpiraţii abundente. Cercetările efectuate la National Institutes of Health (NIH) ne demonstrează că mult mai periculos ar putea fi infarctul silenţios, pentru că nu pune în gardă persoana prin simptome specifice.

Infarctul silenţios se manifestă subtil . „La infarctul silenţios nu apar simptomele clasice, gen durere foarte mare în piept şi amorţeli în mână şi umăr. Simptomele pot fi asemănătoare unei răceli cu mici dureri în maxilar şi în gât, însoţite de oboseală. Simptomele lui seamănă şi cu cele ale unei indigestii, cum ar fi greaţă, vărsături, arsuri în capul pieptului, senzaţie de balonare şi dificultăţi de respiraţie“,declara Ioan Codrean medic cardiolog.

Persoanele cu astfel de simptome trebuie să consulte imediat un medic, deoarece infarctul silenţios poate ucide rapid. „Chiar dacă nu avem simptome evidente, inima suferă în momentul în care se produce un infarct silenţios. Ţesutul cardiac ne scapă de unul sau două astfel de episoade, dar în final infarctul silenţios ucide. Am avut pacienţi care nu se ştiau bolnavi de inimă şi au murit în somn fără a avea simptome evidente. De aceea nu trebuie ignorate anumite semnale ale organismului, mai ales că ţara noastră este în topul european în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza bolilor cardiace“, specifica medicul.

Cu toate că nu ne dăm seama de simptomele sale, infarct silenţios lasă urme care pot fi depistate de teste. „Dacă aţi avut simptome de indigestie, dacă după o noapte bună de somn vă simţiţi foarte obosiţi, respiraţi greu şi încă aveţi transpiraţii, este bine să vă prezentaţi la medic şi să nu aşteptaţi. Semnele unui infarct silenţios se pot vedea la electrocardiogramă (EKG), iar specialiştii îşi pot da seama dacă pacientul a suferit un infarct. De asemenea, se poate da tratament pentru a preveni eventualele infarcturi viitoare“, mai spune specialistul.

Foarte interesant și..  Acestea sunt simptome care îți indică faptul că rinichii tăi ar putea fi în pericol

Oricine poate face un infarct, mai ales că în ultimii ani bolile de inimă apar la persoane tot mai tinere. „Dacă în urmă cu 20 de ani infarctul apărea la pacienţi de peste 50 de ani, acum avem şi pacienţi de 30 de ani cu grave probleme cardiace. De vină sunt stresul, viaţa agitată pe care o avem şi alimentaţia care nu mai este demult una naturală. Toate acestea au schimbat regimul de viaţă şi acum avem cazuri grave şi la tineri“,  ne explică medicul.

Cei cu antecedente în familie trebuie să fie de două ori mai atenți. „Cei care au în familie cazuri de boli de inimă ar trebui să îşi facă un control la fiecare şase luni după vârsta de 35-40 de ani. De asemenea, oamenii supraponderali, cei sedentari, fumătorii, diabeticii sau cei care suferă de hipertensiune arterială sunt mai predispuşi la boli cardiace şi de aceea trebuie să se monitorizeze cu atenţie, iar la primele simptome, chiar dacă sunt discrete să meargă la medic. Deşi pare paradoxal, la persoanele tinere infarctul este de multe ori fatal. O electrocardiogramă la fiecare şase luni poate preveni o tragedie“, afirma specialistul.

Sursa:adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.