marți, februarie 27, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Unica țară din lume în care absorbantele și produsle intime sau de unică folosință sunt interzise

Într-o lume aflată în continuă evoluție, există colțuri ale pământului unde timpul pare să fi rămas suspendat într-o altă eră. Coreea de Nord este una dintre acele țări care te poartă înapoi într-o realitate rigidă, supusă controlului extrem al dictaturii conduse de Kim Jong-un. Sub acest regim implacabil, cetățenii nord-coreeni se confruntă cu o serie de interdicții care par la limita inimaginabilului în lumea modernă. (vezi video mai jos)

Odată cu controlul strict asupra economiei și a vieții cotidiene, regimul impus în Coreea de Nord influențează chiar și cele mai banale aspecte ale vieții de zi cu zi. Printre cele mai șocante interdicții se numără limitarea accesului la produse de unică folosință, o restricție care contravine normelor obișnuite de consum occidentale. Într-o încercare de a promova economisirea și reciclarea, guvernul interzice achiziționarea și utilizarea produselor de unică folosință, inclusiv absorbante și prezerv@tive, care sunt rareori disponibile pe piața nord-coreeană.

Pentru femeile din Coreea de Nord, accesul la produse sanitare este un lux de neatins. Absorbantele, considerate produse de unică folosință, nu sunt disponibile în farmacii, lăsând femeile să improvizeze soluții primitive pentru a face față menstruației. Tăierea unor bucăți de material textil din haine vechi și reutilizarea lor devin metode comune pentru a înlocui produsele lipsă.

Într-o societate în care fast food-ul este o raritate, cu doar 2% din populație care a gustat vreodată acest tip de mâncare, Nord-coreenii își mențin dieta bazată pe alimente naturale și neprocesate. Consumul de mâncare organică este încurajat, iar produsele alimentare procesate, pline de calorii goale și conservanți, sunt evitate în mod activ.

În ceea ce privește accesul la informații și tehnologie, Coreea de Nord este una dintre cele mai izolate țări din lume. Cu un control strict asupra internetului și a mijloacelor de comunicare, guvernul limitează accesul populației la informații externe.  Internetul este strict controlat, cu un număr limitat de site-uri disponibile prin intermediul intranetului numit „Kwangmyong”. Accesul la informații externe este limitat, iar orice tentativă de a comunica cu străinii sau de a accesa site-uri interzise poate avea consecințe grave.Cetățenii obișnuiți nu au acces la internetul global, iar cei câțiva privilegiați care dețin permise speciale pentru accesul online sunt supuși unei supravegheri stricte. Orice încercare de a accesa internetul global sau de a comunica cu străinii poate duce la repercusiuni severe, inclusiv la executare.

Pe lângă limitările la nivelul consumului și accesului la informații, viața cotidiană în Coreea de Nord este marcată și de lipsa unor facilități de bază, cum ar fi apa caldă și căldura în case. Chiar și pentru cei mai bogați cetățeni, apa caldă este un lux rar, iar încălzirea locuințelor se face adesea cu ajutorul unor cuptoare care funcționează cu lemne.

În ceea ce privește mobilitatea și proprietatea, guvernul controlează strict accesul la mașini și locuințe. Mașinile sunt rezervate doar celor foarte bogați, iar achiziționarea unei locuințe se face prin intermediul guvernului, fără opțiunea de alegere sau de a muta din mediul rural în orașe. Acest control rigid al resurselor și al mobilității cetățenilor reflectă nivelul extrem de centralizat al puterii în Coreea de Nord.

În timp ce aceste interdicții par stranii și greu de înțeles pentru cei din afara țării, pentru nord-coreeni ele reprezintă realitatea cotidiană. Într-o țară unde dictatura domină fiecare aspect al vieții, libertatea individuală și accesul la resurse de bază sunt sacrificii inevitabile în numele supunerii absolute față de liderul suprem, Kim Jong-un.

Foarte interesant și..  Deconspirat de spionii americani! La 300 de metri sub Kremlin se află buncărul secret al regimului Putin

În plus față de aceste restricții, există și alte reguli bine definite care guvernează viața în Coreea de Nord. Purtarea blugilor albaștri, considerați simboluri ale imperialismului mondial, este strict interzisă. În schimb, cetățenii sunt încurajați să poarte denim negru pentru a evita sancțiunile.

De asemenea, accesul la presa străină și la informații despre cursul politicii din Coreea de Nord este strict interzis. Ziarele și revistele străine sunt excluse, iar cetățenii au acces doar la informațiile prezentate de guvern. Orice încercare de a obține informații din surse externe poate duce la pedepse severe, inclusiv la detenție sau chiar la executare.

În ciuda acestor restricții, unele aspecte ale vieții cotidiene în Coreea de Nord pot părea surprinzătoare pentru străini. De exemplu, chioșcurile de stradă cu mâncare tradițională coreeană devin din ce în ce mai populare, iar preferatul tuturor este kimchi-ul, o varză gustoasă și foarte condimentată. Cu toate acestea, consumul de fast food este practic inexistent, iar chioșcurile de mâncare sunt rar întâlnite în afara orașului Phenian.

În ceea ce privește libertatea de mișcare și călătorie, cetățenii nord-coreeni sunt supuși unor restricții stricte. Călătoriile în străinătate sunt interzise în mod direct, iar accesul la mijloacele de comunicare externe, cum ar fi cartelele SIM internaționale, este strict controlat și monitorizat. Telefonul mobil, deși nu mai este o raritate în Coreea de Nord, este folosit doar pentru comunicații interne și este strict interzis să se apeleze în străinătate.

În ciuda opiniei populare, un cetățean local nu va fi închis sau executat pentru o conversație cu un străin. Cu toate acestea, delincventul va purta o discuție serioasă cu reprezentanții serviciilor speciale. Astfel, dacă vei încerca să vorbești cu un localnic sau să faci poze, sunt șanse să îl pui pe fugă. Este de fapt interzis să faci fotografii cu orice din jurul tău.

La capitolul frizerii, poți găsi imagini cu tunsorile recomandate femeilor și bărbaților. În cazul bărbaților, aceștia preferă tunsoarea liderului lor, în timp ce femeile poartă un bob lung până la bărbie. Nici în domeniul entertainment nu te vei putea bucura decât de câteva canale de televiziune și radio unde sunt difuzate emisiuni, filme și piese de teatru, care desigur, au legătură cu cei trei Kim.

Coreea de Nord rămâne una dintre cele mai izolate și restricționate țări din lume, unde viața cotidiană este guvernată de reguli stricte impuse de dictatura condusă de Kim Jong-un. Cetățenii nord-coreeni se confruntă cu o serie de interdicții și restricții care par de neimaginat pentru cei din afara țării, iar viața în această țară este marcată de lipsuri și limitări în fiecare aspect al vieții cotidiene.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.