Întrebarea care a înnebunit Securitatea: a fost sau nu duhovnicul Arsenie Boca în două locuri simultan: la înmormântarea mamei și la Canal, unde era deținut? - Infoalert.ro
Connect with us

INFO ȘTIRI

Întrebarea care a înnebunit Securitatea: a fost sau nu duhovnicul Arsenie Boca în două locuri simultan: la înmormântarea mamei și la Canal, unde era deținut?

Published

on

RECOMANDARE
E oficial! Cum vrea Guvernul Dăncilă să lase România pe mâna lui Liviu Dragnea până în 2040

În timpul regimului comunist,  când Arsenie Boca era închis, mama sa a murit după o boală necruţătoare. Legendele spun că marele duhovnic a fost prezent la căpătâiul mamei sale, deşi el era în colonia de muncă de la Canal.

Potrivit publicaţiei Adevărul, prezenţa fizică a sfântului Arsenie Boca la înmormântarea mamei sale, în decembrie 1951, în localitatea Hălmagiu, din judeţul Arad, rămâne doar o legendă, atâta vreme cât niciun document oficial nu consemnează aşa ceva.

Istoricul Florian Bichir, membru al Colegiului CNSAS, care a studiat dosarele părintelui şi a scris trei cărţi despre viaţa celui mai mare duhovnic al secolului XX, spune că zvonul că Arsenie Boca a fost prezent la înmormântarea mamei sale a pornit de la un turnător din sat, care s-a dus la Securitate şi a spus că mai mulţi ţărani l-au văzut pe acesta la înmormântarea mamei sale. „Aşa se face că toată viaţa lui, Arsenie Boca a fost întrebat de securişti cum a ajuns la Hălmagiu, el fiind atunci închis în colonia de la Canal“, spune Bichir.

Lector univ. dr. Carmen Ciornea, care a studiat dosarele mai multor preoţi în arhivele CNSAS, precizează că singura menţiune în arhivele CNSAS se află consemnat următorul lucru: „În această perioadă, a murit Creştina, mama Părintelui (6 decembrie 1951) cauza: cancer. Părintele a mărturisit că a simţit momentul adormirii mamei sale”.

Psihologul Zoe Dăian, nepoata părintelui Arsenie Boca, a povestit într-un interviu acordat agenţiei de presă AGERPRES că  mai mulţi oameni spun că l-au văzut la înmormântarea mamei lui, care avusese loc la sute de kilometri distanţă faţă de locul închisorii. „A fost. L-am întrebat dacă a fost, cum a ajuns, iar el a confirmat că a fost. A spus: «Am fost. Cu ajutorul lui Dumnezeu!».

Conducerea penitenciarului unde era reţinut a dat telefon la Poliţia din Hălmagiu care a confirmat că l-au văzut la înmormântarea mamei, iar când unul dintre poliţişti a vrut să stea de vorbă cu el, s-a făcut nevăzut”, a mărturisit Zoe Dăian. În dosarul său, securiştii au consemnat date despre minunile întâmplate la Canalul Dunăre- Marea Neagră. „În regiunea noastră, raionul Haţeg, circulă zvonul despre Boca Arsenie, cum că în timpul cât a fost la Canal s-au întâmplat mai multe „minuni”. Că unde lucra el se surpa pământul şi era mutat de la o lucrare la alta, dar până la urmă a fost nevoie să fie pus în libertate”, conform documentelor CNSAS.

Citeste mai mult: adev.ro/osneag

loading...

DE ACTUALITATE

Muncești în străinătate și ai copii în țară. Statul român ar putea sa-ți plătească drumul să vii să-i vezi trimestrial

Published

on

RECOMANDARE
Presa din Costa Rica a pus tunurile pe Elena Udrea. Ce scrie publicația Diario Extra despre celebra fugară

Părinții care lucrează în diaspora ar putea veni trimestrial acasă, pe banii statului, pentru a-și vedea copiii. Proiectul de lege, semnat de liberala Carmen Eleonora Hărău a fost depus la Senat. În prezent, în România sunt 97.645 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Potrivit proiectului, banii vor fi dați prin bugetul de stat i se va acorda unui singur părinte, pentru a veni acasă să își vadă copiii.

Potrivit propunerii legislative, statul român asigură, pentru un singur părinte care are copiii în țară, decontarea cheltuielilor cu transportul, dus-întors, trimestrial, din localitatea unei este plecat la muncă în străinătate până la localitatea de domiciliu, din țară. Transportul se va plăti de la bugetul de stat, prin bugetul unității administrativ -teritoriale de domiciliu, fără a putea depăși cuantumul a jumătate din salariul de bază minim pe țară garantat în plata, din acel an.

Decontarea cheltuielilor cu transportul, dus-întors, se va face la casieria unității administrativ-teritoriale de domiciliu, în maxim trei zile calendaristice de la depunerea documentelor justificative, direct către părintele-solicitant, sau către un împuternicit al acestuia, pe baza unei produci dată în fața secretarului unității administrativ teritoriale, în prezența ambelor persoane.

Potrivit inițiatorului, plecarea părinților peste hotare a modificat mult sfera relațională a copiilor, determinând schimbări importante în volumul și calitatea comunicării.

În majoritatea cazurilor, relațiile copiilor cu părinții plecați se răcesc în timp, această caracteristică menținându-se chiar și după revenirea părinților. Relațiile copiilor cu îngrijitorii nu sunt suficient de apropiate. De multe ori, aceștia nu reușesc să răspundă necesităților copiilor de suport moral, din cauza vârstei înaintate și a stilului de comunicare, spune senatoarea PNL.

Aceasta mai arată că acei copii rămași fără îngrijirea părinților preferă comunicarea în grupuri mici de semeni, de obicei care au aceeași experiență de despărțire de părinți. Ei sunt preocupați de găsirea unr persoane de încredere, cu care ar putea discuta diverse lucruri care îi înteresează, inclusiv subiecte intime.

După plecarea părinților, activitatea școlară a copiilor suferă schimbări. În majoritatea cazurilor, randamentul școlar scade din cauza absenței suportului și încurajării din partea părinților.

În plus, majoritatea copiilor își imaginează viitorul alături de părinți, dincolo de hotarele țării, iar optimismul lor în privința continuării studiilor este determinat de posibilitățile materiale ale părinților, decât de aspirațiile lor.

Potrivit statisticilor prezentate de parlamentarul PNL, în România avem în acest moment un total de 97.645 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Datele vin de la Ministerul Muncii și Justiției sociale.

Dintre aceștia, 19.650 de copii rămași acasă au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 64.642 de copii provin din familii în care un părinte este plecat la muncă în diaspora și 13.353 de copii rămași acasă provin din familii în care părintele unic susținător este plecat.

Carmen Hărău precizează că, dacă investitorilor străini li se asigură tot felul de facilități, consideră că statul poate sprijini și părinții plecați la muncă în străinătate, să vină să își vadă copiii, trimestrial, rezolvând astfel în primul rând problemele afective ale copiilor și implicit ale viitorului societății noastre.

RECOMANDARE
Veste excelentă pentru românii din străinătate: pot solicita pensie după doar un an de muncă în statul respectiv

Aproape 4 milioane de români muncesc în diaspora, potrivit cifrelor neoficiale.

Cifrele Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată că România are a doua rata a migrației după Siria, o țară măcinată de un război civil în ultimii șapte ani.

Citeste mai mult pe RomaniaTV

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***