miercuri, aprilie 10, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Au sfidat știința și sunt o enigmă și azi. 4 invenții antice greu de explicat. De la sisteme de încălzire centrală, roboți antici, chiar și arme chimice

Tehnologia avansează într-un ritm accelerat, însă unele invenții sfidează știința. Fie ca vorbim de un robot construit înainte să existe calculatoare sau circuite sau de un sistem de încălzire centrala capabil sa încălzească un întreg palat construit în Grecia antica, unele descoperiri arheologice demonstrează inventivitatea si imaginația strămoșilor noștri.

Iata 4 invenții antice ce au sfidat știința:

1. Sistem de încălzire centrala – 2700 – 1400 iHr

O tehnologie comuna in tarile dezvoltate, încălzirea centrala nu reprezinta o noutate atât de mare pe cât credem. Civilizația minoica de pe insula Creta a avut una dintre cele mai mari inovații a lumii antice. Palatele de aici aveau apeducte şi sisteme de canalizare si incalzire “centrala”, printr-o reţea extrem de complicata, alcătuita din ţevi prin care trecea apa încălzită.

Palatul din Knossos, actual unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume, era încălzit printr-un sistem format din construcții cilindrice cu un acoperiș semicircular. Corpurile cilindrice erau poziționate sub podea și, atunci când erau alimentate, puteau încălzi întreaga structura masiva, potrivit brightside.me, 

Cronologia Minoana a fost conceputa pe baza construcțiilor palatine care au fost descoperite pe toată suprafața insulei Creta. Palatele erau formate dintr-un şir de încăperi complicat distribuite. Se presupune că cel mai mare palat, cel din Knossos, era reşedinţa regală, dar la fel de impresionante erau şi palatele din PhaistosMania şi Hagia Triada.

2. Robotul lui Leonardo da Vinci – secolul 14

 

Robotul lui Leonardo este un robot umanoid care a fost proiectat de Leonardo da Vinci in jurul anului 1495. Notitele privind proiectarea unui robot apar in schitele lui Leonardo care au fost redescoperite in anii 1950. Leonardo si-a prezentat „robotul” la o festivitate găzduita de catre Ducele Sforza la curtea din Milano in anul 1495. Cavalerul robot se poate aseza, isi poate ridica vizorul si manevra independent bratele sale. Intregul sistem robotizat era operat de o serie de scripeți si cabluri. Dupa descoperirea sa printre schite, robotul a fost construit cu fidelitate pe baza proiectului lui Leonardo si acest lucru a dovedit ca asa cum Leonardo l-a planificat era pe deplin funcțional.

Robotul este un razboinic, imbracat in armura medievala germano-italiana si se pare ca era in stare sa faca mai multe miscari asemanatoare celor umane. Aceste miscari includ asezarea, miscarea bratelor sale, a gatului. Acest robot este partial rezultatul cercetarii anatomice a lui Leonardo din Canonul proportiilor unde este descris Omul vitruvian.

3. Dușul vertical – 200 iHr

Primele dușuri verticale au fost descoperite pe situl arheologic Pergamon, ceea ce a fost, in trecut, un oraș din Grecia antica, dar acum se afla pe teritoriul Turciei. Sistemul era construit pe 7 etaje.

 

1. Arma chimica antică – 256 dHr

 

Rămășitele a 19 centurioni romani au fost descoperite intr-un tunel din Dura-Europos, Siria. In conflict cu armata persana, centurionii au pătruns in tunel pentru a proteja orașul, însa au întâlnit un inamic pe care nu il puteau înfrânge cu armele lor.Armata persana a folosit, pentru prima oara in istorie, o arma chimica. Centurionii au murit din cauza intoxicației cu dioxid de sulf, potrivit sciencedaily.com. Atacul a avut loc in preajma anului 256 si venea din partea unei armate persane înspăimântătoare

Aceasta este cea mai veche dovada a folosirii intr-un razboi al armelor neconvenționale, dupa ce, într-un tunel, au fost descoperite mai multe cadavre cu o vechime de peste 1.800 de ani. Ramasitele reprezinta trupurile a 20 de soldați romani, uciși cu ajutorul unui amestec de gaze pompat in tunel de către inamicii lor persani, informează cotidianul britanic Daily Mail, potrivit ziare.com.

Soldatii făceau parte din garnizoana cetății si săpau un tunel pentru a-i ataca pe persanii care ii asediau. Aceștia, la rândul lor, isi săpau propriile lor tunele pentru a surpa zidurile cetății romane. Indiciile descoperite releva ca persanii ii așteptau pe romani sa sape tunelul pentru ca apoi sa pompeze gazul toxic înauntru. Gazul era compus dintr-un amestec de sulf si bitum si i-a ucis pe romani in doar cateva minute.

Foarte interesant și..  Cel mai vechi simbol religios al lumii a fost descoperit pe teritoriul României

Dr. Simon James, cercetător la Universitatea din Leicester, cel care a rezolvat misterul cadavrelor descoperite in urma cu 70 de ani in Siria, sustine ca „soldatii romani au suferit o moarte oribila, fiind asfixiati”. Cei 20 de soldați romani faceau parte dintr-o garnizoana care apară granițele imperiului Roman, in orașul Dura-Europos, pe marginea raului Eufrat.

Sursa: digi-world.tv

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.