vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Medic psihiatru, fiul marelui critic literar Tudor Vianu: „Ca român sunt decepționat cum arată România…Găsiți o mână de patrioți și se va întoarce țara”

Ion Vianu, 83 de ani, medic psihiatru și scriitor, este fiul distinsului eseist și critic literar Tudor Vianu.  A părăsit țara în 1977, după implicarea în mișcarea lui Paul Goma. A fost unul dintre puținii intelectuali români care a criticat public regimul comunist, militând, în exil, împotriva tentativei de folosire a psihiatriei ca armă politică. Revenit acasă după Revoluția din 1989, s-a dedicat scrisului.

Este unul dintre cei mai reputaţi specialişti în psihiatrie, un domeniu repudiat şi folosit în perioada comunistă ca mijloc de reducere la tăcere a răzvrătiților sistemului. A preferat să plece din ţară decât să facă pactul păcătos cu Securitatea. Şi-a construit, cu tenacitate şi pricepere, o carieră în Elveţia unde este recunoscut pentru metodele sale terapeutice într-un domeniu atât de volatil precum psihicul uman.

Intr-un amplu interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, Ion Vianu face o radiografie a mediului social-politic in care se găsește omenirea astăzi.

„Dacă aș mai avea energia de a duce o luptă politică, aș milita pentru înscrierea unui articol în Constituție care să proclame inteligența drept principala bogăție națională, demnă de atenție și protecție. Nu este admisibil să irosim inteligența și creativitatea copiilor noștri. Aveți dreptate, cu cât tratăm inteligența mai rău cu atât opinia publică devine mai manipulabilă. Iar statul rămâne mașina de muls a oligarhiei. Pentru mine, a fi patriot înseamnă un singur lucru: grija dezinteresată pentru cauza publică, res publica. Găsiți o mână de patrioți și se va întoarce țara”.

Ca individ, am avut cea mai bună viață, în raport cu ceea ce sunt. Aș vrea să mai trăiesc câțiva ani, nu mulți, mai am două-trei lucruri de spus. Ca român sunt decepționat cum arată România postcomunistă. În naivitatea mea, o anticipam ca pe o comunitate de oameni liberi și creatori; din nefericire, este lucrată de egoism, iar frica se manifestă pe căi mai subtile decât în comunism. Aș vrea să spun românilor: nu vă fie frică! În ciuda acestui fapt, continui să cred în viitorul unei țări care a avut o istorie de succes, propovăduind, totodată, primul vers al imnului nostru național”.

Foarte interesant și..  Nu vă pensionați! Recomandarea medicului japonez care a trăit până la 105 ani.... și mult și bine

Ion Vianu nu vede viitorul în culori calde: „Specialiștii spun că omul nu va înceta niciodată să controleze inteligența artificială, dar eu mă tem că roboții inteligenți vor tinde din ce în ce mai mult să favorizeze soluțiile propuse de alți roboți inteligenți, iar omul-om va fi marginalizat. În aceste condiții, lupta se va da în jurul valorilor spiritual-umane. Nu avem dreptul să ignorăm trecutul și cultura, singure ele ne mențin în condiția de om, împiedică roboții inteligenți să ne domine. Lupta pentru cultură nu este o joacă. Educația înseamnă transmiterea culturii. Informatica, tehnica în general sunt învățământ. Între cele două trebuie să existe un echilibru”.

Citeste interviul complet pe Evenimentul ZIlei

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.